Na kandidátní listině jsou všichni chomutovští zastupitelé a řada dalších jmen z okresu. Například starosta Spořic Roman Brand, bývalý olympionik Petr Švehla či lékař Miroslav Šofr. Kandidátka s pětapadesáti jmény však obsahuje jména z celého kraje, na čtvrtém místě je třeba basketbalista Jakub Houška, syn exšéfa teplického fotbalového klubu Martin Hrdlička nebo starosta Libočan Ivan Teuber. „Překvapilo nás, že sehnat na kandidátku schopné lidi z celého kraje nebyl tak velký problém, jak se pro místní hnutí může zdát," dodává k tomu předseda Nového Severu Karel Lipmann. „Ti lidé naši politiku sledují, mají k ní blízko a sami za nás kandidovat chtěli."

Lídr Märc

Lídrem je pak dlouholetý ředitel Domečku a zastupitel Milan Märc (na snímku). „Má největší politické zkušenosti a za sebou voličskou základnu, která ho opakovaně zvolila do městského zastupitelstva," vysvětluje volbu Lipmann. „Také s Domečkem dlouho pod kraj spadal, takže byl ke krajské politice blízko." Sám Märc zdůrazňuje, že fungování obce je s krajskou politikou hodně propojené. „Proto cítím potřebu se kromě Chomutova angažovat také v kraji," uvedl. Věnovat by se chtěl především oblasti školství, vzdělávání, volnočasových aktivit a kultuře.

Proč kandidují

Právě úzké propojení politiky kraje a obce je také důvod, proč Nový Sever vůbec v krajských volbách kandiduje. Původně to totiž hnutí odmítalo. „Za dva roky zkušeností v komunální politice jsme zjistili, že pro splnění některých našich cílů je nezbytné mít lidi ještě o patro výš, tedy na kraji," říká Lipmann.
Märc pak dodává jako jeden z příkladů nemocnici, která spadá právě pod kraj. „Můžeme se tu bavit o stavu nemocnice nebo vybavení lékařů, ale jako obecní zastupitelé nemáme možnost to ovlivnit. A takových oblastí je více – školství, sport, doprava…"
Krajské volby se konají již za půldruhého měsíce, konkrétně 7. a 8. října.