A co je překvapivé do nových voleb vstupuje více stran než kandidovalo v těch říjnových. V Křimově je to kromě ČSSD a Nezávislých kandidátů z Křimova a okolí ještě další uskupení s názvem Občané Křimovska. Podle současné starostky Soni Kališové (ČSSD) jde o lidi, kteří nejsou nijak spjatí s žádnou ze dvou původních stran.

V Rokli se o hlasy lidí ucházejí místo dvou hned čtyři strany. Rokelská strana nezávislých a ČSSD proti sobě kandidovaly už v říjnu, teď k nim přibyly ještě kandidátky nazvané Občané pro obce a Alternativa 2.

Jaké mají mezi sebou vztahy, to není lehké zjistit. Je však možné, že dvě nová hnutí nejsou úplně nezávislá, ale mají posílit pozice dvou původních soupeřících stran. Například kandidátku hnutí Občané pro obce totiž vede Hana Weissová, která v říjnu kandidovala za Rokelskou stranu nezávislých.

Proč se vlastně v Rokli a Křimově nové volby konají? V obou vesnicích po podzimních volbách odstoupili kandidáti méně úspěšných stran včetně jejich náhradníků a obec tak neměla ani pět zastupitelů. To je minimální počet daný zákonem. Proto se musí volby opakovat.

V Křimově takto odstoupili kandidáti ČSSD, v Rokli zase lidé z Rokelské strany nezávislých. Volby tu dopadly vždy těsně. V Křimově zvítězili Nezávislí kandidáti z Křimova a okolí (čtyři mandáty) nad ČSSD (tři mandáty), a to o jediný hlas. V Rokli naopak vyhrála ČSSD (čtyři mandáty) nad Rokelskou stranou nezávislých (tři mandáty).

Hlasovat se bude pouze v sobotu, a to od 7 do 22 hodin. Nové volby se ve stejný den konají také v dalších vesnicích v republice, v Ústeckém kraji ještě v Doubicích na Děčínsku.