Opakované volby přivedly v sobotu k urnám obyvatele Hory sv. Šebestiána, Černovic a Všehrd. V Ústeckém kraji se jedná o nejvyšší počet obcí v rámci jednoho okresu, kde bylo nutné volby zopakovat, protože se zastupitelstva kvůli nedohodě rozpadla.

V Hoře sv. Šebestiána skončily volby se stejným výsledkem jako na podzim. Zvítězilo hnutí Lidé pro hory, které získalo 45,8 procent hlasů a tím i čtyři mandáty v zastupitelstvu. Tři mandáty si vysloužila se 40,1 procenty hlasů Nová Hora. SPD opět pohořelo a nezískalo žádný mandát, stejně tak nově vzniklé hnutí Změna.

V Hoře se hrálo o směrování politiky, kdy se v obci projevovaly dva proudy: jeden nakloněný další výstavbě větrných elektráren a druhý, který je důrazně proti, protože mu vadí, že narušují ráz krajiny. Ten také vyhrál. Obě vítězná hnutí totiž v tomto ohledu mají podobné programy. Přesto se naposledy nedokázala domluvit na nejvyšších funkcích. Jejich lídři ale věří, že tentokrát se to podaří.

„Věřím, že povolební vyjednávání bude lepší a ku prospěchu všech,“ uvedla Lenka Štelcichová, která vede vítězné hnutí Lidé pro hory. Volby vnímá jako úspěšné. „Lidé znovu ukázali, že chtějí obec bez dalších větrníků. Pro nás je to ožehavé téma, které bylo hodně přetřásané v médiích,“ dodala.

Dům na náměstí Dr. E. Beneše je na prodej.
Jirkov láká dům na náměstí. Je za 14 milionů

Černovice: Váhu má jediný hlas nového hnutí

Na první pohled podobně vypadají také volební výsledky v Černovicích. Hnutí Obec pro občany získalo 44, 2 procent hlasů a spolu s tím tři mandáty. Stejný počet má i PRO Černovice, které získalo 42,2 procent hlasů.

Ručičkou vah bude opět hýbat jeden hlas, který patří novému hnutí Sportovci pro Černovice. Po podzimních volbách ho mělo hnutí Za perspektivní obec, které ale tentokrát nekandidovalo.

Tehdy se nejsilnější hráči nemohli dohodnout na starostovi. „Povolební vyjednávání bylo problematické, protistrana chtěla funkci starosty, my se ale rozhodli spolupracovat s hnutím Za perspektivní obec,“ nastínil současný starosta Jindřich Binder z PRO Černovice. Tím měli většinu čtyř hlasů. Opozice ale složila všechny tři mandáty, aniž by nastoupili náhradníci. Proto bylo potřeba volby zopakovat

Veronika Rabštejnková a Štěpánka Hanzlíčková.
Štěpánka a Veronika: Snažíme se, aby naše svačiny chutnaly a také lahodily oku

Obrat ve Všehrdech

Ve Všehrdech se poměr mandátů obrátil. Hnutí Pro lepší obec, které má podporu 57,6 procent voličů, nově získalo 3 křesla v zastupitelstvu, dosud mělo o jedno méně. Naopak Rozvoj obce s podporou 42,3 procenty voličských hlasů oslabila, má dvě křesla z původních tří. 

Termíny ustavujících zastupitelstev, kdy mají být volení starostové a místostarostové, teprve budou vyhlášené.

Volby. Ilustrační foto.
Zase volby. Zopakují si je Všehrdy, Hora sv. Šebestiána a Černovice

Bouřlivé komunální volby

Komunální volby probíhaly v Hoře sv. Šebestiána od začátku bouřlivě, hrálo se totiž o to, zda budou v jejím okolí přibývat další větrníky. V této souvislosti se mluvilo o návaznosti na zájmy trestně stíhaného exsenátora Alexandra Nováka. Kdyby se podařilo dokončit větrných elektráren, dostal by podle smlouvy od investora 75 milionů korun, jak zjistili Reportéři ČT. Před volbami v obci docházelo k přihlašování „falešných duší“. Zasáhla ale policie, která v souvislosti s tím trestně stíhá čtyři muže. Dva jsou z Chomutovska, jeden z Teplic a další z Ústí nad Labem. „Viněni jsou z přečinu maření přípravy a průběhu voleb a referenda. Dopustit se ho měli tak, že přihlašovali osoby z Teplicka k trvalému pobytu na Chomutovsku a přesvědčovali je, aby se zúčastnili voleb,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek. Jeden z mužů měl poskytnout trvalou adresu, další tři falešné voliče shánět a přesvědčovat je. V případě uznání viny jim hrozí šest měsíců až tři roky za mřížemi.