Musíme to dělat úplně jinak

„My budeme mít kampaň postavenou úplně jinak,“ potvrdil Jan Řehák, lídr chomutovských občanských demokratů. Jeho strana získala v říjnu jen 4,35 % hlasů, což znamenalo, že se nikdo z ODS ani nedostal do zastupitelstva. „Diskutovali jsme pak o tom a rozhodli se, že na kampaň musíme jít úplně jinak,“ dodal Řehák.

ODS chce být ve svých tématech konkrétnější, prý se je bude snažit i přesně vyčíslit. A oproti týmovému pojetí říjnových voleb bude lednová kampaň postavená především na samotném Řehákovi.

Ten dokonce oslovil specialistu na politický marketing mimo svou stranu a uzavřeli zajímavou dohodu. Tvůrce kampaně bude totiž odměněn podle toho, kolik mandátů ODS získá. Což ovšem znamená, že pokud to dopadne stejně jako v říjnu, nedostane za svou práci nic…

Hlavně přijďte!

Ostatní strany a hnutí, které při prvním hlasování uspěly, velké změny ani nová témata pro kampaň neplánují. Řada z nich, například ČSSD, ANO 2011 či Nový Sever, se nad plány sejdou teprve tento týden.

Ani vítězné PRO Chomutov nechce nic měnit. „Zásadní sdělení bude, že se volby konají a ať k nim přijde co nejvíc lidí,“ říká Daniel Černý z vítězného PRO Chomutov podobně jako třeba Marek Hrabáč (ANO) či Jan Mareš (ČSSD). Komunisté se chtějí spíše připomenout, TOP 09 bude naopak zdůrazňovat, že s KSČM do vlády nepůjdou.

Nové volby se budou v Chomutově konat v sobotu 31. ledna. V Rokli a Křimově půjdou volit také znovu, ovšem až 14. března.

Jaká témata se určitě vytáhnou…
Přestože už byly okomentované několikrát, dvě témata v předvolební kampani jistě zazní. Bezesporu se bude připomínat důvod, proč se vlastně hlasuje znovu. Konkrétně výrok soudu, že v říjnu kdosi kupoval hlasy pro ČSSD. Ta se ale nechystá nic vysvětlovat. „My jsme se od toho už distancovali, mohla to být klidně provokace někoho zvenčí. Takže tohle pro nás není nosné téma,“ říká k tomu lídr sociálních demokratů Jan Mareš.

Druhá věc, kterou si nenechají uniknout hlavně kritici nově složené koalice, budespojení PRO Chomutova a ANO 2011 s komunisty. Třeba TOP09 dá podle svého lídra Michala Vlacha jasně najevo, že oni by s KSČM do vlády nešli. Tím bude stejně jako třeba Nový Sever cílit na tu část voličů, kterou zmíněné povolební spojení zklamalo.