Od listopadu loňského roku patřilo stavařům a archeologům. Od pondělí bude nově vzniklé Studentské náměstí v Kadani veřejnosti. A navzdory názvu nejen té studentské.

Odpočinková zóna v centru města vypadá, že je dokončená už nyní. Pod platany zvou k posezení lavičky, fontána stojí obklopená lampami, které jí za šera půvabně nasvítí a na své první diváky čeká i galerie pod širým nebem s historickými pohlednicemi města. Jediné, co brání vyjít si po mlatových cestičkách a užívat si nový relaxační prostor, je vysoký plot.

„Odstraníme ho v pondělí někdy pod 14. hodině. Náměstí zatím ještě není hotově, jsou tu ještě nějaké menší dodělávky: zbývá dodělat cestu ve Švermově ulici, drobné terénní úpravy, zbytek mobiliáře a zeleně," uvedl starosta Kadaně Jiří Kulhánek pro Chomutovský deník. Podle jeho slov se vše stihne nejpozději v průběhu víkendu.

Podobu Studentského náměstí, kde mnozí pamatují autobusové nádraží a později tržnici, navrhl student kadaňské průmyslovky David Šmíd, jenž po maturitě pokračuje studiem na ČVUT. Součástí prostoru je socha císaře Josefa II, jejíž streetartový vzhled navrhl další student absolvent kadaňského gymnázia Daniel Deni Hájek (nyní studium designu na Západočeské univerzitě v Plzni). Socha už také stojí připravená na náměstí. Stačí jen strhnout obal, který ji chrání.

První snímky z takřka dokončeného Studentského náměstí už starosta Kadaně zveřejnil na sociálních sítích. Dočkaly se takřka okamžitě více než pěti stovek většinou pochvalných reakcí a také několika připomínek. Ty se týkaly především osvětlení a laviček bez opěradel. „Teď to od vás schytám, ale mně se nelíbí to osvětlení Nějak se mi tam úplně nehodí?! Mno ale nejsem architekt!" napsala například Magda Kindermannová Zapletalová.

„Chtěla bych si po práci posedět na pohodlné lavičce, opřít se a sedět pohodlně a ne se hrbit tady na tom a koukat někomu na záda a ještě k tomu se škvařit na slunci, ano vzhledově je to pěkné, ale myslím, že to není pohodlné!" přidala svůj komentář Světlana Světlanová.

Nejvíc reakcí bylo vstřícných. „Závist není pěkná vlastnost, ale v tomto případě se jí (bývalý Kadaňan) rád poddá," vysekl mezi mnohými dalšími poklonu Nikolaj Lédl.

Starostovi se podoba náměstí zamlouvá. „V zásadě jsem spokojen,. Výhrady mám jen k popelnicovým přístřeškům na straně u paneláků. Myslím, že mohly být vymyšleny lépe," poznamenal. „Co se týče například laviček, s opěradly by v tomto prostoru nebyly hezké. Navíc víme, jak to funguje v praxi. Posedávala by tam mládež s nohama na části pro sezení," dodal.

Studentské náměstí je řešené tak, aby sloužilo pro odpočinek a relaxaci. Součástí je hřiště pro pétanque, šachovnice a nechybí wifi připojení k internetu, které je funkční už v tuto chvíli. Ve venkovní galerii mohou od října vystavovat své práce amatérští umělci a školy. Nyní obsahuje výstavu zvětšených historických pohlednic Kadaně ze soukromé sbírky starosty města.

Název „Studentské náměstí" přirozeně vyplynul z jeho umístění poblíž kadaňské průmyslovky a také tomu, že vzniklo díky fantazii studenta. Náklady na jeho výstavbu přesáhly 24 miliónů korun.