Přestože měl ještě před nimi nastoupit do vězení, letošní Vánoce asi přece jen Alexandr Novák stráví na svobodě. A co ty příští?

Zásadní bude, jak se soud postaví k jeho žádosti o odklad trestu kvůli údajně chatrnému zdraví.

Základní otázka: Je Novák zdravý…

Pokud mu nevyhoví, Novákova šance vyhnout se zamřížované cele se rapidně sníží. Pak by ho mohl zachránit už jen ministr spravedlnosti, který má na stole od Novákova právníka stížnost spojenou také s odkladem trestu. Dovolání k nejvyššímu soudu, které rovněž podal, odkladný účinek nemá.

Do vězení, konkrétně na pražský Pankrác, by pak musel nastoupit co nejdřív. „Zpravidla v takovém případě ještě odsouzeného upozorňujeme, že je jeho povinností výkon trestu nastoupit, že tedy výzva k nástupu trestu trvá," uvedla Lenka Chalupová, místopředsedkyně chomutovského soudu a mluvčí trestního úseku. „Pokud ani potom odsouzený nenastoupí v krátké době trest, soud vydá příkaz k dodání do výkonu trestu."

…nebo nemocný?

Jenže co když soud uzná, že Novák je opravdu nemocný tak, že si nemůže trest odkroutit? Hlavní, co tím bývalý senátor získá, je čas. A může ho být hodně. „Pokud soud žádosti vyhoví, odkládá se výkon trestu vždy do určitého data, které se stanoví na základě vyjádření lékaře k prognóze konkrétního onemocnění a léčení," vysvětluje Chalupová. A co víc, pokud se v daném termínu zdravotní stav odsouzeného nezlepší, tento datum se může několikrát posunout. „Není vyloučena ani možnost opakovaného odkladu nástupu výkonu trestu," potvrdila místopředsedkyně.

Získá čas. A ten se hodí

Na co Novák čas potřebuje? Minimálně nechce jít do vězení dřív, než o jeho stížnosti rozhodne ministr spravedlnosti. To nakonec naznačil i Novákův advokát Jan Růžek v pořadu 168 hodin, který odvysílala České televize. „Nebylo by divu, kdyby se snažil oddálit nástup trestu i z toho důvodu, aby o tom nástupu bylo rozhodováno až v době, kdy bude jasné, jak se ke stížnosti postavil ministr spravedlnosti," uvedl přímo.

Útěk? Jenom spekulace

Donekonečna ale nástup asi odkládat nemůže. Třeba známý podnikatel Tomáš Pitr získal díky zdravotním omluvenkám několik měsíců svobody, nakonec z republiky utekl. Byl ale dopaden a ze svého pětiletého trestu si odseděl dva a půl roku, než byl letos v listopadu propuštěn.

O útěku Nováka se spekulovalo hned po vynesení rozsudku. On sám s novináři nekomunikuje, ale jeho obhájce to tehdy nadzvedlo. „Spekulace o útěku? A nemohl byste mi představit ty spekulanty? Musí to být lidé zcela mimořádné inteligence," podotkl již v srpnu ironicky, když se ho Chomutovský deník na takovou možnost ptal.

Dodal, že Novák věří, že Nejvyšší soud i Ústavní soud se „dokáží oprostit od jeho mediálního obrazu i od nálad neinformovaného davu lidí a budou přezkoumávat napadené rozsudky podle práva a nepředpojatě". „Utíkáním kamkoli a před čímkoli nemůže nic získat," dodal.