Nemocnice v Chomutově dostane během prvního čtvrtletí 24 nových polohovacích lůžek. Krajská zdravotní a.s. v rámci dotačního titulu Ústeckého kraje získala pro svých pět nemocnic celkem 162 lůžek. Z toho 28 lůžek intenzivní péče, 124 lůžek akutní lůžkové péče standardní a 9 lůžek následné lůžkové péče v celkové předpokládané hodnotě okolo sedmi milionů korun.

Nová lůžka tak doplní v loňském roce pořízených 110 lůžek pro celou Krajskou zdravotní, a. s. z dotačního titulu Ústeckého kraje z roku 2014 za více jak tři a půl milionu korun. „My jsme dostali čtrnáct nových lůžek už v minulém roce," prozradila Chomutovskému deníku vrchní sestra Gynekologicko-porodníckého oddělení Šárka Součková. Všechny postele umístili na porodnici. „Ženy si je chválí, staré železné postele už byly opravdu hodně nepohodlné. Pokud někdo musí trávit na lůžku delší dobu, tak je to mnohem pohodlnější," vysvětluje vrchní sestra. Kolik dostane oddělení nových lůžek letos zatím ještě není jasné, ale půjdou na gynekologii. „Postel pacientce umožňuje nastavit výšku lůžka, pokud chce, tak si může zvednout i postranice, aby z postele nepadala," předvádí Součková. Nastavit lze také výšku podhlavníku. To vše pomocí dálkového ovládání.

K novým lůžkům se dodávají také nové stolky. „Z boku mají upevněnou desku kterou si pacient sklopí přes lůžko a vznikne takový malý jídelní stolek," ukazuje vrchní sestra. Stolky jsou také větší než ty staré. Jak postele, tak stolky jsou vyrobené ze světlého dřeva a na první pohled by nikoho nenapadlo, že se jedná o nemocniční zařízení.

Rozdělení nových lůžek v rámci pěti nemocnic včetně jejich rozmístění na oddělení standardní, intenzivní a následné péče potvrdil Jiří Mrázek, náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s.

„Pořízená nová pacientská lůžka významně přispívají ke zvýšení komfortu hospitalizovaných pacientů v našich nemocnicích, ocení je hlavně senioři, imobilní pacienti a v neposlední řadě ošetřovatelský personál," dodal náměstek Krajské zdravotní, a. s. pro řízení zdravotní péče.

„V kategorii intenzivních lůžek se jednalo o podporu v hodnotě 3,1 milionu korun, ve skupině standardních lůžek o necelých 3,5 milionu korun a lůžka následné péče včetně připojených oddělení následné péče Ryjice a Zahražany, která byla připojena pod Krajskou zdravotní, podpořil program částkou 427 tisíc korun," uvedl Mrázek.

Mít doma kvalitní postel je pro člověka velmi důležité a najdeme je téměř v každé domácnosti . Má vliv na to, jak se ráno člověk cítí. Pokud má špatnou postel, ráno se budí celý rozlámaný. Když je člověk nemocný, vnímá špatné lůžko ještě víc. Nové lůžkové vybavení tak řadě pacientů pobyt v nemocnici zlepší.