Jirkov Osud Dianky Borkovcové z Jirkova, čtrnáctileté dívky s Crohnovou chorobou v oblasti žaludku, mu není lhostejný. Po benefičním plese, který pro ni uspořádal koncem roku, hledá Petr Mácha další možnosti, jak dívce napojené na hadičky pomoci.

Snaží se zřídit konto, ze kterého by mohly Diance chodit peníze na její umělou výživu. Ta stojí měsíčně okolo sedmi až osmi a půl tisíc měsíčně. Tři tisíce většinou její matce samoživitelce chybí. Právě ty by jí chtěl zajistit.

„Jsem domluvený s Fondem ohrožených dětí,“ informuje Petr Mácha Chomutovský deník o plnění slibu, který si koncem loňského roku dal. Všechny doklady potřebné k žádosti pro fond už má pan Mácha u sebe a v pondělí půjde žádost odeslat. „Pokud by ji představenstvo schválilo, tak by Diance posílali určitou vypočtenou částku měsíčně na účet,“ informuje Petr Mácha.

Pokud by tato varianta nevyšla nebo by částka nebyla dostatečně vysoká, má iniciátor benefičního plesu ještě další možnost. Zřízení speciálního konta pro Dianku.

S tím mu pomáhají i úřednice z chomutovského magistrátu., „Poslali mi informace o tom, co vše je potřeba,“ vysvětlil Mácha. Musím poslat žádost o zřízení konta na kraj,“ vysvětlil. Pokud to vyjde, musí pak oslovit podnikatele, firmy, soukromé osoby ale třeba i nadace, které by posílaly peníze na účet Dianky. Z toho by jí pak chodily tři tisíce měsíčně, které normálně schází.

Pár lidí již oslovil na plese, díky kterému se povedlo Dianku potěšit notebookem, a někteří dokonce přislíbili pomoc. Na podzim by pak rád udělal další benefici, kde by již rád představil nové konto nebo úspěch u Fondu ohrožených dětí.

Dianka se horší

Stav Dianky se v současné chvíli zhoršil. „Je jí hůř. Nějaký čas s námi nekomunikovala. Začíná rezignovat na svoji nemoc,“ informovala maminka Dianky Lada.

Dianka je stále napojená na přístroj, který ji zasunutými hadičkami v nose vhání výživu rovnou do střev. Takto musí být připojena devatenáct hodin denně. Běžnou stravu, kterou jí každý z nás jíst nemůže. I tak má často bolesti břicha a zvrací. Kvůli tomu také nechodí do školy. Dochází jen na zkoušky. Právě nedávno absolvovala všechny a dostala samé jedničky.

„Nemoc se nedá vyléčit. Lékaři by jí přesto rádi udělali PEG, což je vývod z břicha přímo do střev,“ informuje maminka Dianky. S tím ale Dianka v současné chvíli nesouhlasí. „Omezovalo by ji to ještě více v pohybu a bylo by ještě větší riziko infekce. Na druhou stranu by ale nemusela prodělávat tak často anestezii, kterou podstupuje každé dva měsíce při výměně sondy, kterou má zavedenou v nose.