Pavel Karel Markvart se nemohl smířit také s tím, že další koaliční zastupitelé odcházeli při hlasování třeba na záchod. Když pak těsně neprošel návrh na prodloužení smlouvy na průmyslovou zónu u Spořic, neudržel se. „Navrhuju, abychom vyhlásili nějakou hygienickou přestávku, aby si všichni mohli odskočit,“ prohlásil s typickou jízlivostí. „My pak jen proto, že se někdo jde vyčůrat, neschvalujeme smlouvy!“

Primátor Jan Mareš se snažil emoce chladit, ale ani on neměl z výsledku radost. „Takhle to prostě bylo odhlasováno, i když chápu, že to někoho může rozladit, když jsme všichni slibovali práci pro rozvoj města…“ poznamenal. V podobném duchu si jednu poznámku směrem k opozici neodpustila ani radní a hejtmanka Jana Vaňhová.

Nakonec ale i smlouvu na tuto zónu zastupitelé schválili, ačkoli napoprvé potřebné hlasy nezískala. Politici využili takzvaného dohadovacího řízení, které umožňuje jednací řád. Na něm se zástupci všech stran dohodli, že návrh podpoří, pokud bude upravený v datu, do kdy má být zóna vybudována (místo roku 2021 na rok 2015).

Pavel Karel Markvart perlil na zasedání vícekrát. U jednoho bodu svůj výstup dotáhl až do takřka divadelního konce. To když na jeho opakovanou otázku, která firma si dala žádost dřív, začal vedoucí odboru Petr Chytra i napotřetí odpovídat oklikou. Markvart rozhodil ruce, začal kroutit hlavou a aby dodal svému ironickému úžasu na váze, při tom gestu odhodil složku svých dokumentů na zem na znamení rezignace.

Zasedání jinak probíhalo poměrně v poklidu a především rychle. Zatímco jindy jsou zastupitelé schopni se dohadovat až do večera, tentokrát bylo po třetí hodině hotovo. Jako vždy se zastupitelé zarazili těsně před koncem, při dotazech mimo program. Tady hrál pro změnu prim Přemysl Rabas, který se k některým svým otázkám dostával hodně dlouhou, hlasitou a kritickou oklikou plnou narážek a vět čistě pro efekt…

GLOSA JOSEFA DUŠKA: Demokracie dokáže vytáhnout i potopit

Nepochopil jsem příliš, proč opozice na posledním zasedání zastupitelstva zablokovala některé body, ale ani proč se koalice rozčilovala, že k tomu došlo.

Vládnoucí strany mají těsnou většinu jednoho hlasu. Využily po volbách demokratického systému,který umožňuje, že i tak těsná většina stačí, aby se někdo dostal k moci. A k tomu, aby někdo jiný zůstal mimo rozhodování. Stejný demokratický princip ale přeci funguje i obráceně nemáte dost hlasů? Smůla.

Drazí koaličníci, je zvláštní hanět stejnou demokracii, která vás vynesla k vládě. Je to jednoduché měli jste získat víc hlasů ve volbách a mohli jste chodit čůrat, jak by bylo libo…