Vy jste hlasovali, my ochutnali. A přestože chuť je hrozně subjektivní pocit a nedá se nijak přesně změřit, troufli jsme si také vyhlásit vítěze. Takže Chomutovský deník tvrdí: Nejlepší zmrzlinu v okrese dostanete ve Večerce ve Vinařické ulici v Jirkově!

Zmrzlinová Popelka

Na začátku by to asi nikdo netipoval, i když hlasů na webu získala Večerka dost. Ale starý zmrzlinový stroj v rohu obchůdku, kde dostanete chleba, mléko a salám – to že by měl být kandidát na nejlepší zmrzlinu? Jenže je to tak.

Během posledních čtrnácti dnů jsme obešli vždy dvakrát všech pět míst, které dostaly v naší webové anketě nejvíc hlasů. Všímali jsme si sice i obsluhy, čistoty nebo ceny, ale rozhodující byla přeci jen chuť (viz níže). Rozdíly nebyly obrovské, ale byly. A obě zmrzliny z Večerky nám prostě chutnaly nejvíc.

Že jsme s vítězem netrefili vedle, dokazuje i zájem lidí. Během focení a rozhovoru jsme v obchodě strávili asi dvacet minut. A během té doby přišlo snad na padesát lidí, z toho jeden muž chtěl půlku chleba, jinak všichni zmrzlinu. Muži, ženy, děti – malou, velkou, míchanou… Jen jeden si postěžoval, že mají místo vanilkové banánovou. A to jen proto, že prý vanilkovou miluje. „Máte nejlepší vanilkovou široko daleko,“ chválil možná i proto, že viděl člověka s foťákem.

Lidé říkají, že jsme nejlepší

O naší anketě v obchodě věděli. „Mrzelo nás, že jsme skončili třetí. Lidi si nás chválí a říkají že jsme nejlepší,“ usmívala se prodavačka. A my to teď potvrzujeme. Za vítězství není žádná odměna, snad jen tahle slušná reklama.

Druhé, třetí ani žádné další místo nevyhlašujeme. Tak jemné už naše chuťové buňky nejsou. Ať už s naší volbou souhlasíte nebo ne – nechte si chutnat:)

Výsledky hlasování čtenářů najdete ZDE

Pět zmrzlin z pěti nejoblíbenějších míst jazykem šéfredaktora

Cukrárna na autobusovém nádraží v Klášterci nad Ohří
Jediná kopečková, která se probojovala do finále. Na snímku kombinace vanilka – broskev. Chutnala báječně, byl v ní i kousek ovoce. Nebylo co vytknout, v podstatě druhý kandidát na vítězství. Ani neumím říct, co přesně jí chybělo, ale vítěz prostě může být jen jeden.

Pekárna v ulici Jakoubka ze Stříbra, Chomutov
Výborná zmrzlina, ale tak nějak standardním způsobem. Kombinace vanilkové s pomerančovou mě moc neoslovila, ale s pistáciovou to bylo o mnoho lepší. Pokaždé slušně velká porce. Mezi pětici patří právem, na vítězství to nebylo.

Cukrárna U Žolíka, Jirkov
Často mění příchuti a ne vždy se trefí do vkusu. První zmrzlina byla ovocná, ale nikde nebylo napsané, jaká vlastně. A do vkusu se netrefila. Vanilková dojem vyrovnala, byla špičková. Asi nejúslužnější personál, také sem mnoho lidí chodí k „panu Žolíkovi“. Plus za originalitu a odvahu, ale chuť na vítězství nestačila.

Večerka u Kludského vily, Jirkov
Napoprvé vanilkovo – pistáciová, napodruhé banánová. A obě vynikající. Na snímku vypadá zmrzlina jako nejmenší ze všech, ale dojem malé porce rozhodně nebudila. Ne že by ostatní zmrzliny převyšovala o několik tříd, ale rozhodně je to vítěz naší ankety. Prostě mi chutnala nejvíc.

Zahradní domek ve Stromovce, Chomutov
Oblíbená zastávka na procházkách, já pokaždé narazil na osvědčenou kombinaci vanilka – pistácie. Stále dobrá zmrzlina, ale v konkurenci těchto pěti byla chuťově ze všech nejobyčejnější.



„Všichni chtějí vanilku!“

Ve vítězné Večerce točí zmrzlinu mladá brigádnice, sedmnáctiletá Marija Šuněvičová. Získala jí, když si šla koupit zmrzlinu a majitelka se jí zeptala, jestli neví o nějaké brigádnici… Marija nesedí jen za strojem, zmrzlinu také připravuje, stroj čistí. Jako „zmrzlinářka“ vítězů byla vyslána na rozhovor pro Chomutovský deník.

Jak je složité zmrzlinu připravit a natočit?

Připravit ji není složité, do stroje se nasype z pytle zmrzlinová směs, nalije se tam určité množství vody a přecedí se. To je spíš těžší zmrzlinu natočit. Hlavně zkoordinovat pohyb páky, tedy kolik teče zmrzliny a pohyb druhé ruky s kornoutkem, aby zmrzlina byla rovná, nebyla třeba našikmo a nespadla.
Skoro všechny soutěžní zmrzliny byly „z Opočna“. je vůbec možné, aby chutnaly jinak?
Ano – každý stroj to totiž šlehá jinak. Tenhle náš je starý, šlehá o něco pomaleji a díky tomu je ve zmrzlině méně vzduchu. To je asi hlavní. A také záleží na přípravě – kolik se dá vody. Nevím, jak to dělají jinde, ale mi dáváme přesně podle návodu.
Měníte hodně druhy zmrzlin? Experimentujete nebo se držíte osvědčené vanilkové?
Vanilkovou máme často, ale třeba dneska je to banánová a čokoládová. A tamhle v krabicích je i pistácie, meruňka nebo kaktus. Ale vanilková je klasika, málokdy se stává, že ji nemáme vůbec. Spíš měníme druhou příchuť do kombinace s ní. I u toho je třeba přemýšlet, třeba nekombinovat pomeranč a kaktus, protože jsou obě trochu kyselé. Musí se to vyvážit něčím sladkým, třeba jahodovou.
Ptají se lidé na nějaký konkrétní druh zmrzliny? Chutná nějaká nejvíc?
Všichni chtějí vanilku! Děti občas jahodu.
A není teda risk nasadit kaktusovou, když víte, že lidi stejně budou nejvíc kupovat vanilkovou?
Ale ony se prodají i jiné příchuti, i když to třeba trvá dýl. A jak jsem říkala, vanilku většinou máme v kombinaci, takže když nechutná druhá příchuť, lidi koupí jen čistou vanilku.
A co vy osobně? Máte nějakou oblíbenou zmrzlinu nebo cukrárnu?
Mám – vanilku a brusel, to je vaječný koňak. V Chomutově si chodím do pekárny Jakoubka ze Stříbra, tady v Jirkově jen k nám:)