Ačkoli stojí v městské památkové zóně, vypadá jako dům duchů. Na rohu ulic Ruská a Nerudova stojí budova číslo 71, z níž odpadává omítka. Naposledy se z fasády odloupl zdobný kus a ztěžka dopadl na dlažbu. Proto je chodník před domem od minulého týdne ohraničený výstražnými páskami.

„Na městskou policii zavolal jeden z občanů města, který si všiml upadlé přízdoby z fasády. Strážníci na místě zjistili stav, informovali o tom hasiče a technické služby, a místo bylo opáskováno zákazem vstupu," uvedl pro Chomutovský deník mluvčí magistrátu Jan Rödling. „Městská policie to předala stavebnímu úřadu, který na místě provedl kontrolu a vyzval majitele k nápravě," doplnil.

Už v pátek večer uvolněné části fasády zkoumala majitelem najatá stavební firma. „Měl jsem informaci, že tam spadl kus fasády, nechal jsem to prověřit a zabezpečit, aby se to neopakovalo," řekl majitel poloviny nemovitosti Bohumil Cikán, který žije v Jirkově. Druhým vlastníkem je Mostečan Rudolf Vácha, na jeho dílu ale vázne exekuční příkaz k prodeji nemovitosti.

Sanace fasády ještě není u konce. Protože se dům nachází v památkové zóně, dohlédnou na její citlivý průběh také památkáři. Proto je prostor stále opáskován.

Dům číslo 71 je v seznamu staveb sledovaných stavebním úřadem už od roku 1999. Fasáda výrazně zchátrala koncem roku 2006, kdy úřad spoluvlastníky poprvé vyzval, aby ji dali do pořádku. „Situace se opakovala opět v roce 2009, kdy došlo k většímu zabezpečení uvolněných částí fasády domu a od té doby je dům pravidelně sledován," přiblížil mluvčí města.

Zchátralé budovy v centru jsou morem pro většinu měst. Mohou jen sledovat, jak zkáza domů postupuje a kontrolovat, zda neohrožuje zdraví či život obyvatel. Poté vyzývá majitele, aby alespoň zajistili bezpečnost fasády. Ti se ne vždy mají k dílu. Příkladem je dům v Kostelní ulici v Chomutově pod kostelem sv. Barbory.

Když se nepostará majitel, sanaci obstarává a hradí město a náklady pak zpětně vymáhá po vlastníkovi. Leckdy však neúspěšně.

V případě domu číslo 71 v Ruské ulici vlastníci spolupracují a snaží se škodu napravit. Bohužel ale jen v rámci toho nejnutnějšího.

„Problém je, že má spolumajitel problémy. Snažil jsem se druhou polovinu vykoupit, ale v této situaci to nejde," lituje Cikán. „Až se mi to podaří, chci do domu investovat, aby byl ve stavu, v jakém si zaslouží být," tvrdí podnikatel.