Návštěvníci posledních farmářských trhů v Chomutově si tentokrát kromě čerstvé zeleniny a ovoce od regionálních farmářů odnášeli domů také nápady na výborný nedělní oběd. Přímo na náměstí totiž kuchař Michal „Sam" Horák z Vinařství Třebívlice před zraky diváků společně se svým pomocníkem a primátorem Chomutova uvařil dvě tradiční česká jídla ze surovin dostupných na místních trzích.

Kdo nestihl pokrmy ochutnat, může si je připravit sám doma. Stručné recepty, jak si ukuchtit sivena či jehněčí kuličky, najdete v barevných infoboxech dole nebo v polovině září v nové kuchařce, která bude k dostání právě na Severočeských farmářských trzích v Chomutově. Všechny suroviny přímo od farmářů budou k dostání již tento čtvrtek na dalších farmářských trzích v Kadani, či poslední červnovou sobotu opět v Chomutově. Trhy však z náměstí nezmizí ani pře letní prázdniny, a tak bude šancí ještě mnoho.

Kromě nové kuchařky, kde bude celkem dvanáct receptů - šest od samotných farmářů a šest od kuchaře Sama, se mohou milovníci farmářských trhů těšit na další vaření. Právě v září se totiž budou připravovat opět další dva recepty z nové kuchařky přímo na náměstí před očima všech nakupujících.

Filátko ze sivena s rajčátky a kedlubnovou kaší

Sivena (nejlépe z Horního Jiřetína) si musíte nejdřív vykostit. Když je správně očištěný, pomažte jej pořádně řeckým olivovým olejem. Poté filátka z obou stran obložte lístečky šalvěje (nejlépe dvoubarevné). Takto připravená filátka pak stáčí dát jen na pánev a opéct. Ještě než začnete připravovat rybu, očistěte si brambory, kedlubny a pórek. Kedlubny dejte vařit do osolené vody jako první, přidejte brambory a pórek a vařte. Nakonec přidejte trochu bílého vína, másla, mléka a smetany a umixujte kaši. Na ozdobení už pak stačí jen očištěná cherry rajčátka orestovat na pánvi a může se podávat.

Jehněčí kuličky s hrachovou kaší a rajčatovým pyré

Potřebujete mleté jehněčí maso, římský kmín, sůl a pepř. Všechny ingredience dobře promíchejte a přilijte trochu červeného vína. Nakonec přisypte strouhanku a vytvořte kuličky. Ty opečte na pánvi. Opečené kuličky se nakonec přidají do rajčatové omáčky. Ta se vytvoří rozmixováním dužiny vydlabané z rajčat a cibule. Souběžně s přípravou masových kuliček si připravujte hrachovou kaši. Žlutý hrách se dá společně se čtvrtkou cibule vařit do nesolené vody. Poté, co je hrách téměř rozvařený se již jen přidá sůl a umixuje se hladká kaše.