Každý ze zmíněných tří má ale jiný osud - o Michala se přihlásila máma, tříletý Vítek odložený v Kadani zůstává v ústavu, zatímco Dalibor oslaví své druhé narozeniny v nové rodině.

Vítka, jak ho tehdy pojmenovaly sestřičky, někdo do schránky v nemocnici odložil v červnu 2009. Osud mu však přichystal další ránu po roce a čtyřech měsících, tedy ve chvíli, kdy byl konečně právně volný, u něj odhalili poruchy autistického systému (závažná porucha dětského mentálního rozvoje). A takové děti se neumisťují do rodin snadno. „V současné době je v Domově pro osoby se zdravotním postižením. Je ale nahlášen do náhradní rodinné péče a pokud se najdou vhodní osvojitelé nebo pěstouni, může jít Vítek k nim," informoval vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví v Kadani Tomáš Mědílek.

K Daliborovi byl život laskavější. I jeho původní rodiče odložili, a to loni v červnu. Po všech procedurách však našel nové. Respektive oni si našli jeho. „Dítě již žije v náhradní rodině," potvrdil Mědílek. V červnu tak své druhé narozeniny oslaví už v teple domova.(r)