Vedení Chomutova usiluje o zřízení ordinace lékařské zubní pohotovosti ve městě. Už před rokem proto pověřený zástupce města zahájil jednání s představiteli společnosti Krajská zdravotní o možnosti umístění ordinace v chomutovské poliklinice. Zároveň se uskutečnila setkání se zástupkyní České stomatologické komory, která zaštiťuje místní zubní lékaře.

„Cílem je zajistit zubní pohotovost ve městě, aby za ní lidé nemuseli jezdit až do Mostu, Loun nebo dokonce Ústí nad Labem či Děčína. Jinde v Ústeckém kraji totiž tato služba není," uvedla mluvčí chomutovského magistrátu Šárka Schönová.

Za kolik a kdo zaplatí

Předmětem jednání s Krajskou zdravotní a stomatologickou komorou je podle ní kromě příslibu lékařů sloužit pohotovosti také zajištění vybavení ordinace a finančních

prostředků na její provoz včetně platů lékařů a sester.

Poliklinika schůdná

Mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra připustil, že dohodě o zřízení ordinace zubní pohotovosti, která je majetkem společnosti, se její vedení nebrání. „Je smysluplné, aby ordinace měla zázemí v již existujícím zdravotnickém zařízení. Zbývá tak dohodnout podmínky," řekl.

Pohotovost ne

Upozornil ale, že zubní pohotovost je výhradně v kompetenci stomatologické komory, případně měst, v níž by měla být zřízena. "Naše společnost ve svých nemocnicích stomatologickou péči nezajišťuje. Maximálně pronajímáme soukromým zubařům prostory. Výjimkou je specializovaná péče na oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie ústecké Masarykovy nemocnice," upřesnil.

V Ústí ústupek akcionáři

Zřizovatelem ambulantní stomatologické pohotovostní péče v Ústí nad Labem ve zdravotním středisku v Mírové ulici je přesto právě Krajská zdravotní. „V tomto případě jsme vyhověli přání majoritního akcionáře, kterým je Ústecký kraj," vysvětlil Vondra.

Vyjádření představitelů chomutovské oblastní stomatologické komory se Chomutovskému deníku získat nepodařilo. Dva zubní lékaři však jednání s chomutovskou radnicí o možnosti zřízení pohotovosti potvrdili.

O termínu případného zprovoznění zubní pohotovosti v Chomutově však žádná ze zúčastněných stran zatím nechtěla spekulovat.

Z Chomutova až na kraj světa

V Ústeckém kraji v současné době fungují čtyři zubní pohotovosti. V Ústí nad Labem lékaři slouží každý pátek od 16.00 do 19.30 hodin, sobotu, neděli a ve svátek pak od 08.00 do 19.30 hodin. V Děčíně v sobotu, neděle a o svátcích od 08:00 do 11:00 hodin. V Lounech v sobotu, neděle a o svátcích od 09:00 do 12:00 hodin a v Mostě v sobotu a v neděli od 09:00 do 17:00 hodin.