Také jste si všimli koz šplhajících po skalách pod kadaňským hradem? Jsou to „živé sekačky", které pořídilo město, aby spásaly bující plevel a náletové křoviny v místech, která by jen stěží vysekávala technika. Tři kamerunské kozy a tři ovce si s nimi hravě poradily, a tak je reprezentativní prostor pod hradem ukázkově čistý.

„Skály pod hradem roky obrůstaly ´lebedou´, tak jsme přemýšleli, co s tím. Protože jsme měli zkušenost s chovem koz a ovcí ve Františkánském klášteře, chtěli jsme to vyzkoušet i tam a ukázalo se, že to byl dobrý nápad," uvedl Miroslav Jancák z odboru životního prostředí.

Rozmazlovaní pomocníci

Malé stádečko spásá pozemky pod hradem už dva roky. Venku žije celoročně. Nedaleko hradu má svůj chlívek, kam za ním denně dojíždí ošetřovatel, který doplňuje vodu, seno a sůl. „Zvířata mají tu nejlepší péči, jakou mohou dostat," ubezpečuje Jancák. Občas se stane, že sežerou, co nemají, dílem i kvůli tomu, že je chodí krmit lidé, pro něž jsou vítanou atrakcí. Skončilo to ale nanejvýš trávicími problémy, jinak se zvířatům daří dobře.

Terapie pro seniory

Chov městského stádečka je užitečný hned z několika důvodů. Spásáním trávy, které je tím nejpřirozenějším způsobem péče o pozemky, šetří práci i peníze a navíc přináší radost.

To mohou potvrdit například klienti Domova pro seniory ve Věžní ulici, kde spásají zahrady, přiléhající ke zdem Alžbětínského kláštera tři kozy a čtyři miniovečky (ovce quessantské). Už jen pohled na ně a to, že si je senioři mohou pohladit, krmit je, povídat si s nimi a sledovat jejich mláďata, působí na obyvatele domova blahodárně.

„Přítomnost zvířat má na seniory terapeutické účinky," potvrdila ředitelka Městské správy sociálních služeb Lenka Raadová. „Zvířata jsou jimi obdivovaná a také dobře krmená," směje se. Podle jejích slov jsou rozmazlovaná natolik, že je občas seniory potřeba krotit, aby je nepřekrmovali. „Je pro ně ale fajn, že s nimi mohou komunikovat. Dojdou si za nimi, i když chodí o holích nebo si tam dojedou na vozíčku. Do výběhu je také vidět z oken, takže mohou sledovat, kde je která koza nebo ovce i nové přírůstky," doplnila ředitelka. Stádečko se totiž nedávno rozrostlo o dvě kůzlata a dvě jehňata. „Za pět, šest let jsme tu odchovali spoustu koz a ovcí, bylo by z toho pěkně velké stádo," zavzpomínala Raadová. Všechny nové přírůstky byly postupně převezeny do Františkánského kláštera.

Do domova pro seniory přitom kozy a miniovečky původně pořídili proto, že jsou přilehlé pozemky na neschůdném terénu a jeho údržba by stála obrovské úsilí.

Šetří desítky tisíc

Dobrou zkušenost mají v Kadani se „živými sekačkami" také v prostoru elektrorozvodny u supermarketu Albert. Díky dvěma ovcím, které tam spásají areál, město ročně ušetří čtyřicet až padesát tisíc korun, které by stálo nasazení techniky při sekání trávy. I tamní ovečky mají svůj chlívek a každodenní péči ošetřovatele.