„Provozujeme na statku centrum aktivního odpočinku. Máme tu jezdecký oddíl a rozhodli jsme se založit větší chov včel, o které by se staraly děti," prozradila Hana Dufková, která má na statku na starosti organizační zabezpečení. Na statku již jedno včelstvo mají a budou nakupovat další. „Chceme jich mít dvacet. Už je máme zamluvené a starat se o ně budou děti v rámci včelařského kroužku," upřesnila Dufková.

Kroužek povede mladý včelař, který bude včelařskému řemeslu děti učit. Těch se zatím přihlásilo deset. „Rádi přivítáme ještě další," uvedla Dufková. Mladé roje by měly dostat přibližně v polovině června. Nyní se připravují dva včelíny, kam se úly dají a nakupuje vybavení, které je k chovu třeba. K ochraně každého včelaře slouží včelařské kombinézy, rukavice, klobouky, kukly, ale také kabátce a kalhoty. Ten, kdo není na včelí jed zvyklý, mohl by mít při více bodnutích zdravotní problémy. Pro toho, kdo je na včelí bodnutí alergický se však včelaření věnovat nemůže, protože pro něho může být i jedno žihadlo smrtelně nebezpečné. Ne každý včelař však ochranné pomůcky používá. Zkušení včelaři chodí ke včelám klidně v pantoflích a se zapálenou cigaretou. Včely jim lezou po rukou, aniž by je bodly. Jen musí vědět, kdy si mohou dovolit nahlížet do úlů a včely rušit. Rozhodně to není dobré třeba před bouřkou a nebo v období rojení. Navíc pokud zkušený včelař nějaké bodnutí utrží, tak ho snáší mnohem lépe, protože už má vypěstovanou proti včelímu jedu imunitu.

Na děti tak čeká hodně zajímavá práce. Budou se učit vše o životě včel. Jak s nimi zacházet a pečovat o ně tak, aby je na konci jejich práce čekala opravdu sladká odměna v podobě vytáčení medu. Určitě s nějakou snůškou počítáme a věřím , že koncem léta budeme vytáčet med. Až včely zaplní rámky, tak se jim odeberou, strhnou se vosková víčka a vloží do medometu. Ten se roztočí a odstředivou silou se z něho med vymete. Pak už se jen naplní do sklenic a bude připravený ke konzumaci.