Na většině měřicích stanic na severu Čech padly v sobotu teplotní rekordy. Odolaly jen na Milešovce na Litoměřicku a v Bedřichově na Jablonecku. Informoval o tom meteorolog ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Radek Tomšů.

„Vůbec nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku, kde padl rekord z roku 1992. Tehdy tam naměřili 35,6 stupně Celsia a dnes 37,9 stupně Celsia," upřesnil meteorolog Tomšů. Dalšími nejteplejšími místy byly Kopisty na Mostecku s 36,8 stupně Celsia a Žatec s 36,7 stupně Celsia. Ani Chomutovsko nezůstalo pozadu a i zde teploměry ukazovaly více než tropických 35 stupňů Celsia.

Od tropů si podle meteorologů obyvatelé Chomutovska ještě neodpočinou. „Hlavně v úterý a ve středu mají teploty překročit třicítku," uvedl meteorolog Pavel Jůza. „O tom, zda budou padat další rekordy, budou rozhodovat nejspíš jen desetiny stupně," dodal. Pro ty, kteří se těší na ochlazení má však Pavel Jůza dobrou zprávu: „Od čtvrtka to vypadá na ochlazení. Teploty by měly klesnout o více než pět stupňů Celsia, pohybovat by se mohly i pod hranicí 25 stupňů," přiblížil.

Letošní léto láme teplotní rekordy

35,2 °C.Taková byla nejvyšší teplota naměřená o víkendu na Chomutovsku. Respektive na meteorologické stanici v Tušimicích. V sobotu tak padl další teplotní rekord pro daný den v roce z roku 2003, kdy meteorologové naměřili pouhých 33,7°C. Nejteplejším dnem v historii je ale stále 13. srpen roku 2003. Tehdy meteorologové naměřili ještě o téměř tři stupně více 37,9°C. Teplotní rekord padl v sobotu také na meteorologické stanici v Měděnci. V roce 2003 tam naměřili 28,8°C, zatímco uplynulou sobotu o 3 desetiny více, tedy 29,1°C.