Mladí se do zemědělství nehrnou. To je skutečnost, na kterou poukázala řada soukromých zemědělců na nedávné valné hromadě Okresní agrární komory Most - Teplice v Mostě. Kdo přijde po nás?, ptají se současní hospodáři. Nevědí.

„Mladí jdou za jednodušším a vyšším výdělkem,“ řekl Deníku Josef Valenta, soukromý zemědělec z Měrunic na Bílinsku, který patří k těm šťastnějším, protože jeho potomci hodlají v činnosti pokračovat. Hospodářství už předal dceři a synovi.

Dcera Lenka byla dokonce zvolena předsedkyní představenstva Okresní agrární komory Most - Teplice. „Na to, že jsme se s bratrem rozhodli pokračovat, měl velký vliv otec, ale i celkově výchova rodičů. Už odmala máme z domova vypěstovaný vztah k půdě a hospodářství. Proto jsme se s bratrem Josefem dohodli na tom, že budeme nadále držet rodinnou tradici,“ vysvětlila Lenka Valentová, co ji k zemědělství přivedlo.

Okresní agrární komora v Mostě sdružuje 37 soukromě hospodařících zemědělců. Ze samotného Mostecka jich je 19, z Teplicka 15, dva jsou z Chomutovska a po jednom z Rakovníka a z okresu Ústí nad Labem.

Na setkání v Mostu zaznělo, že snad jen ve třech případech tomu bude stejně jako u Valentů. Řada účastníků konstatovala, že své následovníky nebo nástupce, kterým by své hospodářství předala, v rodině prostě nemá.

To je případ zemědělce Vladislava Cífky z Patokryjí. Jeho dcera totiž odešla pracovat do hlavního města. „Má výborné místo v pražské v bance,“ pokrčil rameny Vladislav Cífka.

Podle ředitelky komory Ludmily Holadové je zatím většina soukromých hospodářů při síle, stále pracují a trh zásobují tím, co sklidí. „Hrozí ale, že tomu tak brzy nebude a se zemědělskou činností v soukromém sektoru nastanou problémy,“ zmínila Holadová.

Na nedobrou situaci kolem výchovy mladých poukázal i prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, sám majitel společnosti působící v zemědělství.

„Důležité je, aby se s výchovou k práci nebo vztahem k půdě začalo už na školách. Podle mého názoru by se do základní školy měly zase vrátit dílny a pozemky. Na střední školy by se vrátila kvalita. To je podle mě cesta, která pomůže nejen nám zemědělcům,“ apeloval Jandejsek s tím, že on má tři děti a všechny tři už začaly pracovat v jeho firmě v Trhovém Štěpánově.

Důležitá je podle něj ještě další skutečnost. „Ve firmě to musí být nastavené tak, aby to po vás děti chtěly přebírat,“ uzavřel.

Jezero Milada.
Vodu z krajiny bere zemědělství, bazény u domů i výrobní haly