Až bude hotová, zpřehlední i zrychlí dopravu a udělá velkou radost cyklistům. Zatím ale Jirkovany pěkně potrápí. Ve Dvořákově ulici probíhá nákladná přestavba a stavební práce si vyžádaly daň. Omezí místní trolejbusovou dopravu na tři měsíce.

Omezení se týká trolejbusové linky číslo 341, která obsluhuje trasu z jirkovského Horníku až na chomutovskou zastávku Vodní. Trolejbusy nebudou zajíždět na zastávky Jirkov – Horník, Vinařická I a Hornická. Výluka začne 16. října a potrvá až do poloviny ledna. „Místo toho bude trasa pokračovat přes zastávku Červenohradecká na autobusové nádraží. Tam bude linka také začínat,“ popisuje mluvčí města Josef Dušek.

Marta Kubišová
Chomutov přivítá legendární zpěvačku Martu Kubišovou

Město sice dopředu s výlukou napevno nepočítalo, přesto ale úplně bezproblémový chod dopravy neslibovalo a připouštělo, že hromadnou dopravu mohou ovlivnit zásahy stavebních inženýrů. A tak se také stalo. „Stavební firma potřebuje svést dopravu do jednoho pruhu u křižovatky u Penny marketu. Trolejbusy tu ale nezvládnou zatočit,“ vysvětluje mluvčí Dušek.

Pokud budou chtít obyvatelé z neobsluhovaných ulic hromadnou dopravu využít, mohou se projít k nejbližší zastávce na ulici Dvořákova, nebo vyčkat na příjezd autobusu linky 301 a poté na trase případně přestoupit.

Cestující radost nemají

Řada Jirkovanů se teď kvůli omezení na zimu těší ještě méně než dosud a na stavební plány hořekuje. „Budu chodit pešky až na Vinařice, ve sněhu a v mrazu to bude paráda,“ zlobí se osmatřicetiletá Petra Máchová. „Autobusy jezdí jednou za hodinu, to je obslužnost jak někde na vesnici. Navíc dělám noční a potmě špacírovat přes čtvrt města mě neláká,“ uzavírá nakvašeně Jirkovanka.

Stavební práce na přestavbě Dvořákovy ulice začaly letos v září. Jedná se o největší investiční akci města za posledních několik let. Ikonická, betonovými panely tvořená široká silnice zmizí, nahradí ji užší komunikace s cyklostezkou. Na některých místech, kde jsou zatím jen frekventované křižovatky, vyrostou kruhové objezdy. Hotovo by mělo být příští rok, pak se dělníci posunou dál k Ervěnicím. Celkem si nová komunikace vyžádá z městského rozpočtu více než čtyřicet milionů korun.

Ředitelka Oblastního muzea v Chomutově Markéta Prontekerová
Táhne mě to zpět, říká nová šéfka muzea. Vrací se potřetí