Zbývá už jenom týden. Výrobci potravin, zpracovatelé a zemědělci v Ústeckém kraji mají už pouhých sedm dní na to, aby se přihlásili do soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje 2019. Letos jde o jubilejní 10. ročník.

Regionální potravina.Zdroj: archiv

„Loni jsme nasadili laťku hodně vysoko, když jsme zaregistrovali nejvíce soutěžících o tuto značku ze všech krajů v republice,“ řekla Radomíra Plachá z Agrární komory Most - Teplice, která průběh soutěže organizuje.

O tom, že v Ústeckém kraji je o soutěž každoročně enormní zájem, svědčí skutečnost, že loni se o titul Regionální potravina ucházelo 208 výrobků od 42 výrobců. „Největší zájem byl v kategorii pekařských výrobků, včetně těstovin. V té bylo celkem 44 kandidátů od sedmi výrobců,“ doplnila Plachá s tím, že také letos se počítá s velkým zájmem.

„Určitě se přihlásíme. Máme co nabídnout a v soutěži vidíme příležitost výborné propagace kvalitních regionálních výrobků,“ řekl Jan Černý z rodinné farmy Létající koza v Břvanech na Lounsku. Ta v loňském ročníku brala prvenství s čerstvým kozím sýrem Legenda v kategorii Sýry.

Chomutov, ilustrační foto.
Neprůhledný, rozhodl ÚOHS a zrušil tendr Chomutovské bytové

Právě podpora poptávky po kvalitních českých potravinářských výrobcích v regionu je hlavním cílem soutěže. Organizátoři tak chtějí poukázat na skutečnost, že u potravin není důležitá pouze cena, ale také jejich kvalita, čerstvost a původ.

Stejně jako v minulých letech lze i letos soutěžit v devíti kategoriích. Dvě jsou pro masné výrobky, a to pro tepelně opracované a pro trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy. Soutěží také sýry včetně tvarohu, zvlášť je kategorie pro ostatní mléčné výrobky. Jedna kategorie je vypsána pro pekařské výrobky, další pak pro cukráře a jejich produkty a cukrovinky. Soutěží mezi sebou i alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované podobě. Poslední kategorií jsou ostatní potravinářské výrobky, jako je med, lahůdky nebo skořápkové plody.

Ve Spořicích na Chomutovsku se pálili čarodějnice.
FOTO: Chomutovsko v ohni. Na hranicích skončily čarodějnice

Jak informovala Radomíra Plachá, podle regulí soutěže může být do jedné kategorie přihlášeno maximálně pět produktů od stejného výrobce. Uzávěrka přihlášek je ve čtvrtek 9. května. Ve dnech 14. a 15. května bude na výstavišti v Litoměřicích výrobky hodnotit komise jmenovaná ministrem zemědělství. Slavnostní vyhlášení výsledků pak proběhne v první den veletrhu Zahrada Čech na výstavišti v Litoměřicích v pátek 13. září.

Kategorie soutěže
· Masné výrobky tepelně opracované
· Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované
· Sýry včetně tvarohu
· Mléčné výrobky ostatní
· Pekařské výrobky včetně těstovin
· Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
· Alkoholické a nealkoholické nápoje
· Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
· Ostatní výrobky (med, lahůdky či skořápkové plody)