Na třicet hospod a restaurací na Chomutovsku láká na dožínkové pivo. Další pivní speciál si můžete dát v nejméně třinácti podnicích v Chomutově. Ochutnat jej můžete například v Hostinci Cihelna, v baru Hvězda, U Tykve, v Severce či Kovárně. Pšeničné pivo poteče proudem také v chomutovském penzionu Sport, Etagi nebo v restauraci Beseda. Více informací včetně seznamu hospod můžete najít ZDE.

Pojďte na jedno dožínkové už dnes

Místa, kde se dnes lahodný mok točí poznají pivaři snadno. U vchodu by měl hosty lákat vylepený plakát a na stolech by měly stát stojánky, kde se dočtou základní informace o pivním speciálu. Po čtyřech měsících, kdy teklo proudem zelené, velikonoční pivo, tak mají milovníci zrzavého nápoje další šanci.

Mnoho pivařů se už na další letošní speciál těší. „Zkusila jsem letos na Velikonoce zelené a ráda ochutnám i dožínkové pivo. Určitě si na jedno zajdu,“ říká Pavlína Gavdunová z Vejprt. Tomáš Hudák ze Strupčic už ochutnal několik pivních speciálů. „Nejvíc mi ale asi chutnalo právě dožínkové pivo. To jsem vydržel pít celý večer,“ říká Tomáš, který dnes do strupčické hospody jistě vyrazí.

Dožínkové patří především na ves

Nejen města totiž nabídnou svým občanům příjemné a výjimečné zchlazení v horkých dnech. Dožínkový pivní nápoj se bude čepovat také ve Strupčicích, Hrušovanech a Údlicích.

Většinou se objednává po jednom, maximálně dvou sudech. Mnoho lidí si dá totiž jen jeden půllitr nebo třetinku, aby zjistili, jakou má chuť a dál už si pochutnávají na své klasice. To potvrzuje i jeden ze spolumajitelů strupčické restaurace Trio Luděk Pěnkava. „Objednali jsme jeden sud. Každý víceméně jen ochutná,“ informuje.

Poteče jen do vyčerpání zásob

Dožínkové pivo všude poteče do té doby, než se vyčerpají zásoby. A i to je důvod, proč využít jedinečné příležitosti, která se nebude opakovat dřív než za rok.

Všechna města nabídnou speciál

Kromě Chomutova se dožínkové bude točit i v okolních městech. Jirkov nabídne svým hostům specialitu v pěti podnicích. Na nezvykle zlatavý nápoj můžete zajít například do Pizzerie Fantozzi, do hotelu Stadion či hospody Mexico. V Klášterci nad Ohří si mohou milovníci piva zajít hned na čtyři místa. Speciál jim nabídnou například v baru Na Růžku a baru Rozcestí. Kadaň poskytne pivařům jen dvě místa k ochutnávce. Je jím lidový dům a restaurace Koruna. Ani horské Vejprty nebudou oslavám žní otočené zády. Dožínkové se bude točit U Andreje.

Co od dožínkového piva čekat?

Dožínkové pivo je svrchně kvašené pšeničné pivo, při jehož výrobě bylo použito kromě ječného světlého a karamelového sladu i výrazný podíl sladu pšeničného. Toto pivo je charakteristické svou lehkou, mírně nakyslou chutí a velmi jemnou hořkostí. Tu dodává použití žateckého chmele, což z Dožínkového piva dělá optimální nápoj pro letní osvěžení.

Chuť je příjemně ovocná, pozvolně doznívá až do překvapivé banánové příchuti na jazyku.

Toto pivo není filtrované, proto přítomné kvasinky vytvářejí typický zákal. Je dokonce zdraví prospěšné, zbytky pivovarských kvasnic jsou cenným zdrojem vitaminu B. Pivo má hustou, krémově bílou pěnu. Lze jej doporučit ke krémovým polévkám, salátům nebo drůbežímu masu. Dožínkové pivo má obsah alkoholu 4,7 procenta a dosahuje stupňovitosti 12,6 %.

Pšeničné pivo se na území Čech vařilo již před stovkami let, v polovině 19. století však bylo prakticky vytlačeno pivem typu světlý ležák.
Nejznámější současné „weizenbiery“ pocházejí především z Bavorska a části Rakouska, kde tradice tohoto piva přežila ve velké míře dodnes. Vařením Dožínkového piva se vracíme k 200 let starým tradicím.