Město se tak přidává k iniciativě okolních obcí, kterými jsou například Březno nebo horské obce mikroregionu San Sebastian. Na společné pomoci se dohodli starostové z Chomutovska na setkání v Hrušovanech. „Do Bělé jsem volal a nejvíce by potřebovali dětské podzimní a zimní oblečení, boty, pláštěnky, zubní pasty a obecně hygienické potřeby pro děti," říká náměstek primátora Marian Bystroń, který uspořádání sbírky navrhl radě města a ta ho schválila.

Pro sbírku věcí jsou připraveny kontejnery, které jsou umístěné ve vestibulu magistrátu ve Zborovské ulici. Od 16. září sem lidé nosí věci. „Chodíme ke kontejnerům každé dvě hodiny a věci vybíráme. Už se nám stalo, že se tu objevili bezdomovci a věci nám chtěli vzít," říká vedoucí oddělení terénní sociální práce Monika Stránská. Pokud nejsou věci vhodně zabalené, tak je pracovnice oddělení dají do nových obalů a vytřídí. Sbírka pro uprchlíky nemá takový ohlas jako ta při povodních. „Ne každý tu vidí uprchlíky rád a někteří lidé se jich obávají. Je proto logické, že věcí není tolik," vysvětluje Stránská. Lidé vedle praktických věcí nosí také hodně hraček. „Hračky tolik nepotřebujeme, spíše teplejší oblečení a hygienické potřeby," upřesňuje Stránská.

„Některým lidem se sbírka nelíbí a mají nám osobně za zlé, že to děláme," posteskla si pracovnice odboru Petra Fialová. Přesto se každé dvě hodiny v kontejnerech objevují další hygienické potřeby, oblečení, boty a hračky. „Sbírka potrvá až do úterý 29. září, pak obce dopraví věci sem k nám do Chomutova. My potom vše předáme Diakonii Broumov, která akci zastřešuje," upřesnila Stránská.

V Březně u Chomutova mohou lidé nosit pomoc do infocentra. Zatím tu ale sbírka moc velký ohlas nemá. „Za týden nám sem lidé donesli dvě tašky s oblečením. Přinesly je dvě maminky co jsou na mateřské," prozradila Zdeňka Částková z infocentra. Myslí si však, že lidé ještě nějaké věci přinesou. „Tady si dávají lidé vždy na čas. Je to tak se vším, reagují až na poslední chvíli," směje se Částková.

Do 29. září je ještě relativně dost času, tímto dnem ale sbírka končí. Pak všechna sběrná místa v okrese objede auto, které věci odveze Diakonii Broumov.