Nejen pamětníci nedají dopustit na východoněmeckou značku Simson. Začínal na nich také 19letý Marek Hošta z Málkova a 24letý Tomáš Kohút z Chomutova a své stroje chtějí v příštích dnech otestovat na více než pět tisíc kilometrů dlouhé trase napříč Balkánským poloostrovem.

Oba mladé motorkáře inspirovala akce Slováka Marka Slobodníka a jeho přátel, kteří pokořili Afriku na svých jawách, a rozhodli se je následovat na simsonech. „Chceme ukázat, že se dá cestovat i na takto malých strojích,“ prohlásil Marek Hošta.

Tomáš Kohút a Marek Hošta vyjedou z Chomutova na svých třicet let starých simsonech.Zdroj: Deník/Miroslava ŠebestováKaždá z motorek je o několik let starší než sami jejich majitelé. „Tomášův Žluťásek, jak mu říká, má rok výroby 1988 a můj 1985, takže to jsou veteráni,“ přiblížil Marek.

Na první delší cestu na „símech“ se vydali už před rokem. „Loni jsme podnikli první expedici na Slovensko, Maďarsko a přes rakouské Alpy zpět. Najeli jsme zhruba 2500 kilometrů a rozhodli se, že z toho uděláme každoroční tradici,“ řekl Marek.

Tentokrát ale bude cesta nejméně dvakrát tak dlouhá. „Pojedeme přes jedenáct států: Rakousko, Maďarko, Srbsko, Kosovo, Makedonii, Řecko a zpět přes Albánii, Černou Horu, Bosnu a Hercegovinu, Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko,“ upřesnil Tomáš.

Císařský den v Kadani
Mocný císař i chátra z podhradí. Kadaň otevřela okno do středověku

Dvojice se těší na rozpálené Athény, ale také na albánský národní park Théty a tajné vojenské letiště v chorvatských horách.

Kvůli nižší konstrukční rychlosti nesmí se simsony na hlavní tahy. Plně naložené zvládnou na rovině nanejvýš 60 kilometrů. „Z kopce i pětasedmdesát, když zalehnete a fouká dobrý vítr,“ líčí Marek. „Ale pak je opravdu mazec takto naloženého simsona ubrzdit, to nedoporučujeme,“ dodal se smíchem Marek. „Naopak počítáme s tím, že když přijdou kopečky, pojedeme tak třicítkou, čtyřicítkou. Loni jsme v Rakousku některé úseky jeli na jedničku, cyklisté nás skoro předjížděli,“ podotkl Tomáš.

Záliba z dětství

Oba jezdí na „símech“ od útlého věku. „Jeden byl v rodině, už když jsem se narodil. Jezdil jsem na něm na polích, jen co jsem z něj dosáhl na zem,“ prozradil Marek. Tomáš si koupil simsona v 16 letech jako svou první motorku.

Na svých strojích průběžně pracují, aby tak dlouhou expedici vydržely. Generálka každému zabrala několik měsíců. S tím, že by motorky zápřah nevydržely a kluci by se vrátili pěšky či vlakem, nepočítají. „To nepřichází v úvahu! I kdybychom tam měli být půl roku, tak to dojedeme,“ prohlásil Tomáš.

S řadou problémů a závad si na cestách poradí sami, s sebou budou mít pořádný kufr s nářadím.

Ilustrační foto
Při práci na domě muž spadl z druhého patra. Utrpěl vážná zranění

Jejich dobrodružství mohou příznivci sledovat na facebookové stránce „na Símech“. Cesta odstartuje v pátek 31. srpna na náměstí 1. máje v Chomutově, odkud jezdce na simsonech vyprovodí chomutovský motorkářský klub Northern Pirates.

Podpořit je může také veřejnost, a to v čase od 17 do 17.30 hodin.

Tereza Menzelová a Petr Prokeš u Krimmelských vodopádů
Vrátili jsme se sebevědomější, říkají LowCosťáci z Chomutova