Nemocnici v Kadani čeká největší rekonstrukce od jejího otevření. Modernizací projdou centrální operační sály, které vznikly před více než čtyřiceti lety a v mnohém připomínají kulisy seriálu Nemocnice na kraji města, vybudovaná bude i nová centrální sterilizace. Investice má přesáhnout 200 milionů korun. Město, které je vlastníkem špitálu, proto vytvořilo fond, kam bude odkládat přebytky hospodaření. Obnova by měla začít v příštích dvou letech.

Operační sály byly stejně jako celá nemocnice uvedeny do provozu v roce 1978 a od té doby neprošly žádnými zásadnějšími úpravami. „Technologicky i uspořádáním jsou poplatné době před padesáti lety. I když splňují všechny požadavky legislativy současné doby, například technické rozvody včetně vzduchotechniky jsou už za svojí životností,“ zkonstatoval ředitel nemocnice Petr Hossner. Zastaralý systém se na nemocnici podepisuje i v dalších ohledech. „Logistické uspořádání příjezdu pacientů a pohybu zdravotního personálu na operačním sále, například příchod a odchod operatéra na sál, se dnes už řeší jinak než dříve,“ podotkl ředitel.

Nemocnice s poliklinikou Kadaň.
Klášterec přidá kadaňské nemocnici na obnovu šestinedělí

Modernizace má toto vše změnit a současně také vybavit pracoviště novými operačními stoly, světly a přístroji. „Lékaři, sestry i ostatní personál jistě ocení klimatizované prostory a moderní technické zázemí pro zaměstnance,“ zmínil Hossner.

„Počítá se například i s automatickým otevíráním dveří, překládacím zařízením z lůžka na operační stůl pro pacienta a podobně,“ uvedl pro představu.

Stavební úpravy, rekonstrukce čtyř operačních sálů včetně nové centrální sterilizace a rozšíření dospávajícího pokoje pro pacienty po operaci by podle projektu měly přesáhnout 200 milionů korun. Přesná částka vyplyne až z výběrového řízení.

Částka do začátku

Pro začátek chce dát radnice stranou 9 milionů korun. „Vytvořili jsme rezervu, kterou jsme nazvali operační sály, a postupně chceme šetřit peníze,“ předeslal starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS). „Samozřejmě zkusíme požádat kraj a stát o dotace, případně budeme muset jít do nějakého úvěru. Z přebytků hospodaření ale chceme poskládat alespoň nějakou částku, abychom se měli od čeho odrazit,“ dodal s tím, že obnova by mohla začít v příštím roce nebo v roce následujícím.

Ilustrační foto
Nemocnice v Kadani má nový počítačový tomograf

Město nemocnici pomáhá i s financováním provozu. Loni jí poslalo 10 milionů, k tomu přiloží další tři, aby bylo na platby energií a drobné opravy. „Díky tomu špitálu zbydou prostředky, aby udržel zdravotníky. Po personální stránce to nemá jednoduché, proto dáváme peníze na provoz, abychom mu uvolnili ruce,“ vysvětlil starosta.

Dalších 35 milionů Kadaň postupně uvolňuje na obnovu oddělení šestinedělí, kde po uzavření porodnice v Žatci a Ostrově nad Ohří narůstají počty pacientek. Šesti miliony pomohl Ústecký kraj.

V kadaňské nemocnici je ročně odoperováno více než 2 000 pacientů. Jedná se o operace chirurgické, ortopedické, traumatologické a gynekologické. V posledních letech zaznamenává nárůst pacientů i počtu operací díky rozšiřování spádové oblasti.

Ilustrační foto
Pojistných podvodů loni ubylo. I tak chtěli lidé vylákat stamiliony korun