Pivní sklenice 0,33 litru s nápisem Kadaňské pivní slavnosti a různá piva z deseti malých pivovarů. To bylo to hlavní, co nabízelo sobotní odpoledne ve františkánském klášteře v Kadani.
A zavítalo sem na pět set lidí. Dvakrát tolik, než si organizátoři prvního ročníku slavností mysleli. Staří, mladí, muži, ženy – všichni si vychutnávali z půllitrů piva, která běžně v lednici nemívají. „Támhle, jak točí ten mladej kluk. Doporučuju," pobízeli se známí a prázdné třetinky dokazovali, že jim vážně chutná.
To nakonec dokazuje i fakt, že se tu od dvou do osmi hodin vytočilo na dvě stě litrů piva. Tři sta sklenic, které si nechali organizátoři vyrobit, ani nestačilo.
Co tu bylo na ochutnání? Třeba pomerančové nebo višňové pivo, ale bez sníženého obsahu alkoholu, jako je tomu u „modních" ovocných piv velkých pivovarů. Pak pivo pšeničné a také „ale", tedy druh svrchně kvašeného piva.
Právě to poslední nekoštovalo všem. „Ráno jsem pročítal facebook a někdo tam psal, že se nedalo pít," usmívá se Ondřej Krym, provozovatel pivotéky Království piva v Chomutově. Právě on společně s Kulturním zařízením Kadaň slavnosti pořádal. A proč se při kritice usmívá? „Nejsme na něj zvyklí, u nás se pije hlavně ležák. Takže ne každému ale zachutná. Mně třeba ano," vysvětluje, že je na různé chutě lidí zvyklý. „Šlo hlavně o tom, aby lidé měli možnost ho vyzkoušet."
Daleko víc si vzal k srdci připomínky, že nebylo dostatečně zajištěné občerstvení. „V tom měli lidé pravdu. Nečekali jsme takovou návštěvu, takže jsme mysleli, že bude stačit hospůdka v areálu. Nestačila. Máme poučení pro příště," přikyvuje znalec piva.
Právě na něm ležela ta hlavní, tedy „pivní" část slavností. „Objel jsem deset malých pivovárků a koupil u nich sudy piva. Na místě jsme ho pak už točili sami," zmiňuje Krym. Jednak malé pivovary většinou nemají stánky na podobné akce a také nechtěl, aby byly „každý pes jiná ves". Ke stánkům nechal zalaminovat základní informace o pivovaru a také o pivu, které se na místě točí. Část z nich ale přes den utrhal vítr.
Ze stejného důvodu, tedy „když už, tak už" nechali organizátoři vyrobit zmíněné skleničky – třetinky. Nechtěli rozlévat pivo v kelímcích.
Přehlídka malých pivovarů by nemusela být poslední. „Já bych určitě chtěl. Je spousta malých pivovárků, které mají výborné pivo a které bych rád lidem na slavnostech nabídnul," dodává Ondřej Krym. V jeho pivotéce ve Školní ulici jsou všechny k dostání,venkovní slavnosti jsou ale pro širší veřejnost lákavější. Nezřídka tu byly celé rodiny i s malými dětmi.
Přestože to nebyl úmyslný doprovodný program, na trávníku před klášterem se zase mohly (zejména ženy) pokochat vystavenými patchworkovými výtvory.
Nepřehlédněte:
Bytová družstva se ocitla v pasti. Neplatiče již nemohou vyhoditMmmmm... Dobrý! Stovky lidí přišly ochutnat do kláštera pivo
Kadaň - Pomerančové, pšeničné, svrchně kvašené, ležák… Ondřej Krym z chomutovské pivotéky uspořádal Kadaňské pivní slavnosti.
Jen zasyčelo... Na pivních slavnostech v Kadani se vytočila na 200 litrů piva.
|
Foto: Deník/Josef Dušek