Dala ho do chomutovského babyboxu, druhý den se o něj přihlásila , pak se odstěhovala, přepadla hernu v Teplicích a dnes žije u barmana, kterého oloupila. Šílené? Možná, ale tohle napsal sám život.

Tenhle příběh plný kotrmelců jsme složili dohromady, když jsme pátrali po osudech dětí z babyboxů na Chomutovsku.

Zatím třikrát se ve schránkách kadaňské a chomutovské nemocnice ozval signál, který personál upozornil na odložené dítě. Všichni tři kojenci, o něž se matky nemohly nebo nechtěly starat, a umístili je proto do speciálně upravených schránek, jsou chlapci. V Kadani našli azyl dva novorozenci, v Chomutově jeden hoch, Michal.

Zoufalá matka

Právě jeho příběh je vzhledem k životním peripetiím matky Drahomíry Nikodýmové specifický a dramatický. Do babyboxu Míšu odložila v říjnu 2012 už jako pětiměsíčního, což je také výjimečné. V drtivé většině totiž matky kojence odkládají krátce po porodu. Nestandardní jsou ale i další okolnosti tohoto případu. Drahomíra se totiž o Míšu přihlásila hned druhý den a odložení svého syna vysvětlila svízelnou finanční situací. Přiznala zároveň, že chtěla, aby se její životní příběh objevil v televizním zpravodajství. Doufala, že jí pak někdo pomůže.

Více zde: „Chtěla jsem svůj příběh v televizi," šokuje matka odloženého Michálka

Drogová minulost

Drahomíra dříve brala drogy, což vedlo k verdiktu soudu o odebrání prvorozené dcery. O Michala proto už přijít nechtěla. Jak se však přesvědčila, dostat zpět odložené dítě není vůbec jednoduché. Úřady ji totiž stále neprohlásily za matku, protože se o syna nestará. Míša tak zůstává v ústavu.

Loupež

U této ženy plně platí, že zoufalý člověk se snadno odhodlá k zoufalým činům. Po odstěhování z Chomutova, kde ztratila nárok na výplatu sociálních dávek, Drahomíra přepadla loni v říjnu hernu v Teplicích. Barman jí vydal přes čtyřicet tisíc korun, žena však s kořistí jen vyšla na ulici, kde počkala na policii a nechala se zatknout.

Podmíněný trest

„Chtěla jsem vyjádřit svůj názor. Ukázat, jak se tady lidem žije," tlumočil deník MF Dnes výpověď obžalované ženy u teplického soudu. Vzhledem k okolnostem spáchání loupeže i skutečnosti, že se žena k činu přiznala a nebyla dosud trestána, vyměřil jí soudce letos v lednu jen mírný trest. Odešla s tříletou podmínkou.

Určitou satisfakci Drahomíře demonstrativní loupež v herně ale přeci jen přinesla. Přepadený sedmatřicetiletý barman jí totiž po vyslechnutí pohnutého příběhu nabídl ubytování u sebe doma, a to zdarma. Žádný partnerský vztah přitom dvojice nenavázala. Muž jen nechtěl, aby žena skončila na ulici.

Matka si podle MF Dnes nyní hledá práci a dál se snaží získat zpět syna, s pravomocným odsouzením to ale bude mít ještě těžší.

V Kadani dva chlapci

U jednoho z chlapců odložených v kadaňském babyboxu lékaři odhalili vrozenou mentální vadu, v současné době je odkázán na ústavní zdravotní péči. Druhý hoch byl po vyzvednutí ze schránky zdráv a v dobré kondici. Z informací vedení nemocnice vyplývá, že si jej už osvojili adoptivní rodiče.

Čtvrtý a sedmnáctý babyboxBabybox u dětského oddělení kadaňské nemocnice zprovoznil předseda občanského sdružení Babybox pro odložené děti Statim Ludvík Hess jako čtvrtý v republice 1. června 2007. Babybox v chomutovské nemocnici je v pořadí sedmnáctý. Fungovat začal 19. listopadu 2008. Dohromady je v republice 59 babyboxů.