Drogy jsou podle ministra vnitra Jana Kubiceho největším problémem severozápadního pohraničí. Hlavně proto, že část z nich končí v sousedním Německu, kde výrobci a dealeři evidentně nacházejí slušné odbytiště.

Němci: Proudí nám sem drogy z Čech

Na zvýšenou drogovou kriminalitu v pohraničí upozornili právě Němci. „Nemyslím si, že je to hysterie, do Německa ty drogy skutečně jdou," řekl nedávno novinářům Kubice přímo na hlavní trase do Německa, za Horou Svatého Šebestiána.

Chomutovská policie drogovou kriminalitu nepodceňuje. „Ano, vnímáme to jako problém a na odhalování této kriminality pracuje zvýšený počet policistů," uvedl šéf místního odboru Jaroslav Peleška. Potvrdil i fakt, že se tato trestná činnost dotýká Německa. „Část drog odchází přes hranice pro německé uživatele," přikyvuje.

Akce Závoj

Od poloviny února proto policie zvýšila počet kontrol v Plzeňském, Karlovarském i Ústeckém kraji. Akci nazvala „Závoj". Při kontrolách se soustředí na hlavní přeshraniční tahy a na tržnice u hranic nebo projíždějící vlaky. Podle ředitele policie v Ústeckém kraji Tomáše Landsfelda se už od poloviny února podařilo zachytit drogy, podezřelé osoby i kradená auta (více viz infobox dole).

Pět tisíc kontrolovaných
Od února do poloviny dubna zkontrolovali policisté při kontrolách v celém Ústeckém kraji na pět tisíc osob. Zjistili při tom přes tisíc přestupků a deset trestných činů. Vypátrali při tom osm hledaných osob a jedno kradené auto. Drogy ovšem zadrželi jen v pár případech.

Kontroly nestačí, musí se změnit zákony

Podle ministra vnitra ale ani zvýšené kontroly nestačí. Podle něj je třeba pracovat i na legislativě a jednat se sousedním Polskem o omezení prodeje chemikálií k výrobě drog. „V květnu se sejdu se spolkovým a také polským ministrem vnitra, protože problém drog je potřeba řešit napříč státy," řekl Kubice.

S Polskem chce vyjednat omezení prodeje chemikálií potřebných k výrobě pervitinu. Také uvedl, že předchozí polský ministr vnitra měl na takových jednáních zájem. „Budeme se snažit, aby došlo ke sjednocení legislativy. Aby nebylo možné si v Polsku koupit látku, kterou si v Čechách či v Německu nekoupíte," doplnil ministrův náměstek Jaroslav Hruška.