„Nejprve byla ministerstvem povolena, ale v rámci odvolací doby město vydalo novou vyhlášku a stačili jsme reagovat," říká hlavní ekonom města Jan Mareš. „Podali jsme proti povolení rozklad a povolení by nemělo nabýt právní moci."

Mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka potvrdil, že probíhá rozkladové řízení. „Výsledek rozhodnutí proto nelze předjímat," dodal ovšem.

Pražská akciová společnost INCRA, která podniká právě v hazardu, podala svou žádost 20. ledna 2015. V té době platila vyhláška, která ještě kasina povolovala. Až v březnu nová koalice prohlasovala absolutní zákaz hazardu.

„Bylo nám vyčítáno, že na vyhlášku spěcháme, ale jak se ukazuje, naše obavy byly oprávněné," dodal k tomu náměstek primátora Marian Bystroň (PRO Chomutov) s tím, že podobné signály měly. „Hazardní společnosti přicházejí o licence na videoterminály, tak se chtěly schovat do kasina."

Vedení města hovořilo o dvou žádostech na kasino, ministerstvo financí však eviduje pouze jednu zmíněnou. A další už by automaticky smetlo ze stolu. „V případě žádosti podané po vydání vyhlášky města Chomutov nebude takové žádosti vyhověno," potvrdil mluvčí ministerstva.

Herny v Chomutově už také přicházejí o licence na videoterminály. Trvalo to ovšem přes než rok, provozovatelé se všemožně bránili podávali odvolání, stížnosti, rozklady. Některé herny už zavřely a automaty odvezly, jiné se snaží vyhlášku obejít.

Nedávno úředníci v jedné odhalili automaty bez licence a také několik kvízomatů. Ty jsou ovšem zakázané také. „Podali jsme trestní oznámení za porušení zákona o neoprávněném provozování loterie," uvedl k tomu ekonom Mareš. „Kontroly budou pokračovat, protože máme informace, že tyto přístroje se objevují i v dalších provozovnách."