S novou vyhláškou měly herny ztratit svůj lesk. Jenže zůstávají dál oblepené reklamou na automaty, rulety, jackpoty a videoterminály. A přestože provozovatelé o vyhlášce věděli dost dopředu, strážníci je budou zatím jen upozorňovat.

Tři měsíce čas, výsledek tristní

Předpis schválili zastupitelé už koncem minulého roku. Platit začal 1. ledna a píše se v něm, jak mohou a nemohou být herny a kasina označené (viz dole Co je zakázáno/povoleno?). Zároveň dal provozovatelům tříměsíční lhůtu, aby měli na úpravy. Ta uplynula 31. března a výsledek? Většina heren na vyhlášku kašle.

Přitom provozovatelé o předpisu věděli, na městě dokonce tvrdili, že s tím nebude problém. Upozornění na platnost vyhlášky dostali také do datových schránek. Někde možná sundali blikající číselník o výši jackpotu, ale jinak? Co herna, to porušení vyhlášky. Většinou hned v několika bodech.

Kasino Bonver v ulici Na Příkopech, velká herna na Písečné i další menší herny, například v ulici 28. října. Všechny lákají na hazard stále stejně plakáty ve výlohách, reklamou na všechny možné hazardní přístroje. Řada jich porušuje také ustanovení, že název provozovny nesmí být vyšší než 20 centimetrů. Půlmetrový nápis HERNA/BAR přímo na náměstí 1. máje, v srdci historického centra, v tomto ohledu působí skoro jako výsměch.

Redakce během dvou dní zkontrolovala několik heren v centru města i na sídlišti. Fotografie jsme poslali městské policii. A ta potvrdila herny vyhlášku porušují. „Na provozovně nesmí být žádná reklama na jakýkoli hazard, to samé platí i o reklamních poutačích před provozovnou,“ uvedl mluvčí strážníků Vladimír Valenta.

Budou jen upozorněni

A přesto, že majitelé heren měli dost času, aby se vyhlášce přizpůsobili, trestů se zatím bát nemusí. „Majitelé nejprve budou upozorněni na nedostatky a v případě dalšího nedodržení bude následovat přestupkové řízení,“ odpověděl mluvčí městské policie na dotaz ohledně tvrdosti postihu.

Chystá městská policie nějakou speciální akci nebo budou strážníci kontrolovat herny namátkově při pochůzkách? Zřejmě obojí. „Toto mají v režii velitelé s územní odpovědností. Ti plánují jak namátkové kontroly, ale i speciální akce na toto zaměřené,“ dodal Valenta.

Bílá vrána: Herna alias Café bar

Pokud někdo váhá, jak by měla herna zvenčí vypadat, aby odpovídala vyhlášce, může zajít do zadního traktu Palackého ulice. Přestože uvnitř automaty zůstaly, provozovnu tu pojmenovali Café bar, výloha je překrytá neutrálním motivem a nápis herna je tu na štítě jen jednou a vyhovujícím písmem.

Město se zároveň s touto vyhláškou snaží zrušit všechna povolení pro videoloterijní terminály, které vydalo ministerstvo financí. Jenže to je zatím velice liknavé. Tomuto tématu se budeme v Chomutovském deníku ještě věnovat.

Co je zakázáno/povoleno?

Výlohy, dveře a okna musejí být zneprůhledněny, aby nebylo možné nahlížet do místností, kde jsou provozované sázkové hry, loterie a jiné podobné hry.
Výška názvu provozovny smí být vysoká maximálně 20 centimetrů.
Označení názvu nesmí být pojato jako reklama, zakázání je zejména blikající nebo svítící označení názvu provozovny.
Na vnějším plášti budovy nesmí být umístěné žádné zařízení, která jsou spojena se sázkovou hrou, loterií apod (zejména zařízení informující o stavu hry nebo výši možné výhry).