Členové domobrany, kteří chtějí přispět k pocitu bezpečí občanů, hlídkovali v městském parku v Chomutově už pětkrát. Ačkoli od počátku jednali s městem, představili se v médiích a nechali se vidět na náměstí, vedení města se jejich finální podoby údajně zaleklo.

„Původně nám bylo řečeno, že hlídky budou dvoučlenné a neozbrojené a v této rovině jsme je vítali. Nyní jsou, jak jsme se dozvěděli, tří až čtyřčlenné, každá má psa a dobrovolníci jsou vyzbrojeni kasry a obušky," vysvětlil změnu v postoji náměstek primátora Jan Řehák, který má na starosti otázku bezpečnosti. „Upozornil jsem, že je toto množství lidí nepřehlédnutelné. Když půjdu jako návštěvník parkem, vzbudí to ve mně jedině obavy," míní.

Hnáno těmito obavami, svolalo město minulý týden schůzku. Účastnil se jí primátor Jan Mareš, zástupci města, šéfové státní i městské policie a zakladatel domobrany Jirkovák a bývalý strážník Petr Kubaczka. Ten byl jednáním výrazně zklamán. „Ačkoli se pan primátor původně do televize vyjádřil tak, že hlídky vítá, pokud dokáží pokrýt místa, kam městská policie nedosáhne svou přítomností, na setkání naše počínání kritizoval. Od policistů jsem se dokonce dozvěděl, že nás budou bedlivě sledovat a za každý přešlap nás vystíhají. Nebyla to schůzka, ale koncil," hodnotí Kubaczka.

Primátor Chomutova setkání okomentoval jinými slovy: „Na žádné schůzce jsme pana Kubaczku nekritizovali, ale jen předestřeli možná rizika. Upozorňovali jsme na rizikovost hlídek, kdy se jejich členové mohou velmi snadno dostat z role ochránců do pozice viníka," vysvětlil Jan Mareš. „Upozorňovali jsme na nutnou legálnost všech možných kroků hlídek a důrazně varovali před jejich vybavením jakýmikoli prostředky, které mohou vytvářet dojem zbraně," doplnil.

Dobrovolníci z hlídek, ale nemohou mít nekrytá záda, jak je přesvědčený Petr Kubaczka. „Nemůžu těm klukům sebrat to, co mají na svou obranu. Žádné obušky mít nebudou, mají jen kasry a psa," dodal s tím, že domobranci hodlají i přes momentální nepřízeň pokračovat v tom, co si vytkli. „Naopak nás to ještě víc semklo," ubezpečil Kubaczka. „Jsme si vědomi, že musíme dodržovat zákon. Naše účast bude především preventivního charakteru. Chceme hlídkovat tam, kde se lidé necítí bezpečně a přispět k jejich lepšímu pocitu," trvá na původním záměru.

Cílem není vyvolávat konflikty. Dobrovolníci procházejí úzkým sítem, kde nemají místo radikálové. Při pochůzkách na sobě nosí vesty, které mimo jiné nesou nápisy „stop rasismu". Aby bylo město rovnoměrně pokryté, chtějí spolupracovat se státní i městskou policií.

Činnost hlídek je zastřešena občanským sdružením Lidé sobě. Jeho další aktivity patří do sociální a preventivní oblasti. Tento směr město plně podporuje.