Prázdnou a nefunkční firmu drželo šest let při životě město Chomutov. Nové vedení radnice se jí teď rozhodlo zrušit.

Jde o akciovou společnost Chomutovské technické služby. Byla založena v roce 2010, kdy se uvažovalo o privatizaci technických služeb. Předpokládalo se, že některé činnosti přejdou právě na novou společnost. Po změně zákona o DPH v roce 2011 se ukázalo, že přechod na akciovou společnost by nenesl žádnou daňovou úsporu. Navíc byla privatizace hojně kritizovaná. Odpůrci vyčítali tehdejšímu vedení radnice, že chce na akciovou společnost převést pouze výdělečné činnosti.

Firma nakonec od svého založení nevykonávala žádnou obchodní činnost, negenerovala zisk, její existence jen stála město peníze. Ze dvou milionů, které město na začátku do společnosti vložilo, zbylo jen 1,3 milionu. Zbytek spolykaly především náklady na založení firmy, drobně pak také odvody, účetnictví, administrativa či bankovní služby.

Nové vedení radnice se pozastavilo především u prvně zmíněných nákladů. Město místní právnické firmě zaplatilo za založení společnosti přes šest set tisíc korun. „Zkuste se zeptat v jiných akciových společnostech, kolik je stálo založení firmy sepsání společenské smlouvy, stanov a podobně," podotkl k tomu ironicky primátor Daniel Černý. Jeho náměstek Marek Hrabáč to ze své právní praxe mohl i upřesnit. „Do padesáti tisíc je průměr, kdyby to bylo hodně složité, tak za sto tisíc korun."

Přestože společnost nic nedělala, musely se podle zákona a stanov scházet také představenstvo a valná hromada. Členům ale nebyly vypláceny žádné odměny.

Všechny činnosti nakonec stále zajišťovala a dodnes zajišťuje příspěvková organizace Technické služby města Chomutova. Proto se radní rozhodli akciovou společnost zrušit. Hlasovat o tom budou ještě zastupitelé, likvidátorem by měl být hlavní ekonom města Jan Mareš.