VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Medailovou marmeládu uděláte i s jedním hrncem a vařečkou, říká Marmelinda

Kadaň /ROZHOVOR/ - Královna marmelád zamíří v sobotu 23. června do Kadaně. Ještě předtím ale Deníku poskytla zajímavý rozhovor.

22.6.2018
SDÍLEJ:

Linda KamarádováFoto: archiv Lindy Kamarádové

Linda Kamarádová alias Marmelinda se rozhodla před lety proměnit svůj koníček – vaření marmelád, v podnikání. A daří se jí náramně. V mezinárodních soutěžích sbírá jedno ocenění za druhým. Se svým kulinářským uměním, radami a tipy pro marmeládové nadšence zamíří v sobotu do Kadaně. Kdo tam cestu mít nebude, může nabrat inspiraci z našeho rozhovoru.

Jak jste se k vaření marmelád jako podnikání dostala?
Marmelády mám ráda od malička, kdy se u nás doma vařilo to, co nám rostlo na základce. Později mě už nenaplňovala práce v kanceláři a rozhodla jsem se, že to zkusím jako podnikání. Začala jsem vařit po práci po večerech a o víkendech, což trvalo asi tři roky.

V sobotu 23. června se
v Kadani koná od 8 do 12 hodin Jahodový trh. Kromě tradičního farmářského zboží nabídne i ukázku vaření marmelády právě v podání Lindy Kamarádové.

A bylo to dobré rozhodnutí. Loni jste získala na mezinárodní soutěži The World’s Original Marmalade Awards v Anglii čtyři medaile, včetně zlaté. Jaká marmeláda Angličany ohromila?
Byla to soutěž pouze citrusových marmelád. Zlato jsem získala za pomeranč s rebarborou, stříbro za čistě pomerančovou. Dva bronzy braly citron se zázvorem a pomeranč s citronem.

Kdybych se rozhodla, že chci uvařit také mistrovskou marmeládu, co k tomu potřebuji? Asi rovnou chemickou laboratoř, že?
Nene, naopak. Opravdu stačí plotýnka, jeden hrnec, který se nepřipaluje, a dřevěná měchačka. Spíš platí čím méně, tím lépe.

Takže nejdůležitější jsou suroviny?
Rozhodně. Kvalitní vstupní ovoce, které je zralé, voní a nejlépe sezonní.

Jakým ovocem byste začátečníkům doporučila začít? Je nějaké, které se zkazit nedá?
Zkazit se dá asi úplně všechno, ale vsadila bych na jahody. Mají hodně vody, takže se tolik nepřipalují. Naopak bych nedoporučila citrusy, hlavně citrony, a problematické jsou i višně.

To čtenáři rádi uslyší. U nás v regionu jsou velmi oblíbené samosběry na jahodových plantážích. Zavítáte na ně také někdy, doporučila byste je marmeládářům?
Samosběry jsou, pokud se vyplatí i finančně, určitě skvělá věc. Přesně víte, co si do marmelády dáte. Já už ale pracuji s velkým množstvím ovoce, takže mám svoje české dodavatele.

Linda Kamarádová

Setkala jste se v zahraničí někdy s nějakým druhem marmelády ze suroviny, kterou byste vůbec nečekala nebo třeba ani nechtěla ochutnat?
To asi ne, žádné extrémnosti na soutěžích nepotkávám. Zajímavé ale bylo zjištění od soutěžících ze Singapuru, že v Asii marmelády skoro neznají, nevaří je tam. Velmi zvláštní druh mi přinesla zákaznice, která uvařila marmeládu z dřínu. A byla výborná.

Zakládáte si na tom, že nepoužíváte žádné umělé konzervanty. Jak tedy vytvořit marmeládu, která vydrží ve sklepní kóji třeba i rok? Je to bez nich vůbec možné?
Samozřejmě, stačí k tomu jen cukr a pektin. Naše babičky to tak také dělaly, vyvařily ovoce úplně do husta. Pokud se marmeláda zkazí, většinou je to kvůli tomu, že je špatně zavíčkovaná. Určitě není potřeba kupovat všechny ty fixy, želírovací cukry a podobně. To jsou jen taháky na peníze a do marmelády s tím dostaneme všechno možné, i třeba palmový olej.

Vždycky když se do vaření marmelády pustím, vypadá to v kuchyni jako po výbuchu. Dá se tomu nepořádku vyhnout?
Ne. Bublá to, prská to a i moje kuchyň pak hraje všemi barvami – červená, fialová, oranžová.

Odnesla jste si někdy nějaké zranění?
No jéje, popáleniny mám neustále. To ale k marmeládám, stejně jako nepořádek, zkrátka patří.

Autor: Kamila Minaříková

22.6.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Vrátný 12 200 Kč Vrátní Vrátný/á. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: V případě zájmu volat na tel.č.: 725 152 244 denně po 15,00 hod. a domluvit pohovor, , Místo výkonu práce - Jirkov, , Práce na vrátnici, kontrola vjíždějících vozidel, kontrola vstupu osob. Pracoviště: Zděna přibylová-pracoviště, Chomutovská, č.p. 1830, 431 11 Jirkov 1. Informace: Zděna Přibylová, +420 725 152 244. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 12 200 Kč Uklízeči a pomocníci uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Dostavte se k osobnímu jednání po předchozí telefonické domluvě na tel.: 776 487 357, 777 858 908 na adresu: Chomutovská 1621, Kadaň, nebo v případě zájmu zaslat strukturovaný životopis na email: Hana.Knova@seznam.cz, , Místo výkonu práce - Kadaň + Ústecký kraj, , Náplň práce - úklidy bytů, hrubé úklidy staveb , , Požadujeme - pracovitost, spolehlivost, výpis z rejstříku trestů, , Nabízíme - pohyblivé prémie. Pracoviště: Halyna tymchuk, Chomutovská, č.p. 1621, 432 01 Kadaň 1. Informace: Halyna Tymchuk, +420 776 487 357,777 858 908. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 14 000 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 37. Poznámka: Dostavte osobně na adresu Poštovní 721, Kadaň vždy v pátek době od 9,00 - 11,00 hod., , Místo výkonu práce - stavby v okrese Chomutov dle potřeb zaměstnavatele, , Náplň práce - jednoduché pomocné a manipulační práce na stavbách, manipulace s materiálem, , Požadujeme - manuální zručnost, dobrý zdravotní stav, ochota pracovat v dvousměnném provoze. Pracoviště: M.p. fannton s.r.o. - pobočka kadaň, Poštovní, č.p. 721, 432 01 Kadaň 1. Informace: Dmytro Betsa, +420 607 959 595. Výroba - Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení 13 000 Kč Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení jinde neuvedená Pracovník obsluhy čistících strojů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Dostavte se k osobnímu jednání vždy v PO-ST: od 8:00 do 10:00 hod. (životopis s sebou) na adresu Školní 5336, Chomutov (budova katastrálního úřadu - 2. patro), , Místo výkonu práce - okres Chomutov, , Vzhledem k charakteru práce vhodné spíše pro fyzicky zdatné a zdravé osoby.. Pracoviště: Proffa s.r.o. - pobočka chomutov, Školní, č.p. 5336, 430 01 Chomutov 1. Informace: Veronika Strechová, +420 774 148 217.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na první pohled je památník dokončený. Lidem ale vadí opravovaná písmena.
5

Oprava? Neodborná, soudí Jirkovští při pohledu na obnovenou pietu

Videosouhrn 19.–21. září 2018

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Kuchaři vzdají hold bramborám. V Nové Vsi v Horách chystají velkou slavnost

Nová Ves v Horách – Pečené, vařené, na sladko. Nová Ves v Horách bude v sobotu patřit „zemským jablkům“.

FOTO: Liberec se konečně trefil a hned z toho byla výhra v Chomutově

Chomutov – To to trvalo. Liberečtí hokejisté se až ve třetím utkání nové sezony poprvé trefili do černého - a hned z toho byly první tři body. Bílí Tygři ovládli v pátek malé derby, když zvítězili 3:1 v Chomutově. Pomohly jim přesilovky, v nich vsítili všechny góly. Naopak domácí Piráti na body stále čekají.

Kam o víkendu na fotbal? Kadaň hostí druhé Louny

Chomutov - Kadaňští fotbalisté bojují v krajském přeboru od jeho samého začátku o holé bytí a nebytí, vždyť při reorganizaci soutěží bude padat do nižší soutěže velký počet týmů. V sobotu do Kadaně dorazí Louny, které jsou v tabulce zatím druhé za vedoucím Vilémovem.

Myslivci číhají na zvěř, radí vyhnout se lesům. Kvůli jelení říji

Jirkov - Do lesa se letos už nepodíváme, bědují Jirkované nad myslivci.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT