Konec vyučování. Hlouček dětí se žene k hlavním dveřím a dere se z nich ven. Devítiletý Matouš v klidu zamíří k terminálu na stěně, vytáhne svazek klíčů, na kterém má čip, přidrží ho u přístroje a vzhlédne ke světelnému nápisu u stropu. Zelené „Přilož čip“ se změní na červené „SMS odeslána“. Maminka právě dostala zprávu, že odchází ze školy.

Jakmile si školák odčipne, zmizí zelený nápis a objeví se červený 'SMS odeslána'Zdroj: Deník/Miroslava ŠebestováZákladní škola Budovatelů je v Jirkově zatím jediná, která testuje využití technologie, jež dokáže rodičům v několika sekundách odeslat zprávu, zda jejich dítko vkročilo do školy nebo ji opouští, takže je možné odhadnout jeho příchod domů. Testování se účastní deset školáků, a tím i jejich nejbližší. Jestli se systém zalíbí dostatečnému počtu rodičů, škola ho od ledna zavede na stálo. Ale jen pro zájemce, nikoli plošně. „Společnost, která se těmito technologiemi zabývá, nám dala nabídku. Zkoušíme ji, protože jsme se v minulosti potýkali s tím, že rodič vypravil dítě do školy, to se ale nedostavilo,“ vysvětlil ředitel Miloš Rousek. „Kdo bude mít zájem, službu si bude moci zaplatit,“ dodal.

V jirkovské věži v sobotu strašilo. Na děti tam čekaly pohádkové bytosti a strašidla.
OBRAZEM: Halloween byl jen rozcvička. Do věže se nastěhovala strašidla

Systém nabízí klášterecká společnosti Vizab security, podle níž je zavedený ve zhruba desítce základních škol v Klášterci nad Ohří a v Kadani, nově ho připravuje také pro kadaňskou základní uměleckou školu. „Díky tomu rodiče vědí, kdy jejich dítě přešlo z veřejného prostoru na půdu školy, která za něj zodpovídá, a kdy odešlo,“ uvedl majitel firmy Roman Vitouš.

„Pokud rodič ví, že cesta domů trvá čtvrt hodiny, a dítě není doma ani po půl hodině, může včas reagovat,“ dodal Vitouš.

Projekt pro ty, kteří ho chtějí

Technologie má užitek ale jen tam, kde se na sebe mohou členové rodiny spolehnout. „Jestli se například 14letý kluk, který má být odpoledne v lidušce na houslích, domluví s kamarádem a ten mu čipne, je možné to obejít. Je to projekt pro rodiče a děti, kteří o sobě chtějí vědět. Má jim přinést klid,“ poznamenal Vitouš.

Projekt se jmenuje Dítě pod kontrolou, klášterecká společnost se ho ale chystá přejmenovat na citlivější Maminko, posílám ti zprávu. Je to kvůli občasným negativním reakcím veřejnosti. „Někdy to vypadá, jako by si mysleli, že chceme čipovat samotné děti,“ mrzí Vitouše.

Hasičský ples v kulturním domě v Jirkově
Ocenění za nasazování životů i čas k zábavě. Hasiči a záchranáři měli ples

Aby se čipování příchodů a odchodů na jirkovské škole Budovatelů uchytilo trvale, je třeba splnit jednu podmínku. Museli by se na něm podílet rodiče alespoň 60 dětí. „Jinak by byla služba drahá. Při tomto počtu by už ale poplatek za dítě a rok vycházel na 340 korun,“ poznamenal ředitel Rousek. Je tedy jen na rodičích, jestli budou stát o zavedení novinky. Škola je o ní zpraví na třídních schůzkách a rozdá letáky s přihláškami. „My pak vyhodnotíme zájem a posoudíme, jestli službu od ledna rozjedeme,“ dodal ředitel.

Mohou technologie předejít neštěstí?Celospolečenská diskuze o možnostech využití moderních technologií, které sledují polohu dětí, se ve větší míře rozhořela před čtyřmi lety. Bylo to ve spojitosti s případem, kdy devítiletá školačka z Klášterce nad Ohří nepřišla ze školy domů. Viděli ji, že odchází s cizím pánem. Pátrání přineslo smutnou zprávu, byla zavražděna asi kilometr od domova.