Chomutovská nemocnice získá babybox. Lidé do něho mohou anonymně odložit nejmenší děti.

Schránka bude u nemocnice Ještě není přesně určeno, kde schránka bude. „Určitě bude někde v obvodové stěně budovy, čekáme na technické detaily. Místo musí být dostupné přímo z ulice bez omezení,“ říká ředitel nemocnice Petr Hossner.

Podle něho je také nutné, aby na babybox nebylo vidět zvenku a nebyl pozorován kamerami. Zařízení umožňuje legálně komukoliv odložit dítě, o které se nechce nebo nemůže starat. Pokud miminko do boxu vloží, je ihned vyslán signál personálu nemocnice a o dítě se postará. To následně putuje k náhradním rodičům.

Umístění babyboxu vyjednalo město

Chomutov, na jeho pořízení a výstavbu přispěje padesáti tisíci korunami. Hlavní částku, celkem čtvrt milionu, zaplatí Severočeské doly formou sponzorského daru.

Schránka bude druhým takovým zařízením na Chomutovsku, zatímco jinde v kraji žádný není. Přes rok už funguje v kadaňské nemocnici, zatím do něho nebylo odloženo žádné dítě. O jeho smyslu však v nemocnici nepochybují. „To je bez debaty. I kdyby to bylo jedno dítě za deset let, tak to má smysl,“ říká lékař z dětského oddělení nemocnice Peter Lux.

O potřebnosti nepochybují ani v Chomutově. „Města Chomutov, Jirkov a přilehlé obce představují dostatečnou spádovou oblast pro provozování babyboxu. Využít je mohou také obyvatelé Mostecka a Teplicka,“ uvedla primátorka Ivana Řápková.

Babybox, pokud zastupitelstvo schválí dotaci padesát tisíc, by měl začít fungovat v říjnu. Jeho výroba trvá zhruba měsíc.

S nápadem přišel filmový režisér

Myšlenka na pořízení babyboxu vzešla od režiséra Jiřího Stracha, který chystá v Chomutově natáčení filmu. Nabídl pomoc při jednání se sdružením Statim, které prosazuje stavby schránek pro děti po republice.

Schránky pro nechtěné děti mají rozměry 100 krát 60 krát 50 centimetrů, mají větrání a jsou vytápěny na osmadvacet stupňů, při vložení dítěte se teplota ještě zvýší.

Pokud matka nevloží do schránky rodný list nebo dopis, může být dítě v nové rodině už za týden. Pokud ano, situace se ztíží a čekací doba je delší. V České republice je v provozu dvanáct babyboxů, první vznikl v Praze před třemi lety. Zatím zachránily čtrnáct dětí, naposledy to byla asi měsíc stará holčička, kterou našli minulou středu v Praze Hloubětíně.