Bude hůř? Hovoří pro to jakoby zdivočelé statistiky o šíření koronaviru Českem. O tom, že to ale zatím není tak zlé, svědčí i momentální kapacity lidských zdrojů v regionu. Řeč je teď o těch klíčových, bez kterých by se tu život neobešel. Přetíženým zdravotníkům a hygienikům pomáhá, kdo může. Ve službě je stále ještě dost záchranářů i policistů. Na pomoc seniorům a dalším potřebným se v říjnu přihlásilo velké množství dobrovolníků. Regionu dosud nehrozí ani nedostatek jídla nebo snad „hladové fronty“. Dost obsluhy totiž mají i největší prodejny potravin v kraji.

Mezi záchranáři je 28 nakažených, nejvíc na Litoměřicku. V karanténě je i 92 policistů, 124 jich je pozitivních. Nemocní jsou i někteří hygienici, s trasováním jim pomáhá 8 zaměstnanců krajského úřadu, 8 dalších se školí. K pomoci seniorům a dalším potřebným se v říjnu přihlásilo 205 dobrovolníků. Krajským zdravotníkům pomáhá 47 mediků a 87 studentů.

V nemocnicích Krajské zdravotní (KZ) bylo v pátek 30. října hospitalizováno 406 pacientů s nemocí Covid-19, z nich 72 leželo na jednotkách intenzivní péče, 38 přitom na plicní ventilaci. Nejvíc covidových pacientů je v ústecké Masarykově nemocnici. 442 zaměstnanců KZ bylo včera samo pozitivních. S prací ale vypomáhají mladí.

„Nyní máme zapojeno celkem 47 vysokoškoláků – mediků, z toho 27 v ústecké Masarykově nemocnici. A 87 studentů zdravotnických škol, z toho 23 v Ústí,“ vypočítal generální ředitel KZ Petr Fiala.

Ilustrační snímek.
Stát chce poslat k zemi další stovku ruin. Samosprávy můžou žádat o peníze

S koronavirem u pacientů, ale i ve vlastních řadách se potýkají i další nemocnice v regionu mimo síť KZ. Podle dostupných dat o kapacitách menších špitálů v Ústeckém kraji jsou i v nich většinou stále volná lůžka pro necovidové i covidové pacienty, péče o ně se ale směřuje spíš do větších zařízení.

Současná krize ale naplno obnažuje problém s dostupnou zdravotní péčí ve Šluknovském výběžku, kde chybí funkční spádová nemocnice. Krajský koordinátor intenzivní péče Josef Škola a vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Petr Severa tamní situaci dokonce v uplynulých dnech konzultovali s Mezinárodním červeným křížem. Přeshraniční zdravotnická pomoc do nejodlehlejšího koutu regionu, pokud by byla nakonec skutečně potřeba, je však zatím spíš ve hvězdách.

Covidová jednotka v chomutovské nemocnici.
Sestry z covid stanice: Je to dřina, ale žádná z nás neodpadla

„Vývoj situace v Evropě je takový, že s největší pravděpodobností budou jednotlivé státy řešit obdobný personální problém jako u nás. Proto jsme raději skeptičtí ohledně reálné pomoci,“ potvrdil mluvčí hejtmanství Martin Volf.

Jestli mají někde personální bídu, pak je to nadále na hygieně. Při posledním krizovém štábu na hejtmanství hovořila krajská hygienička Lenka Šimůnková o počátcích přehlcení trasovacího systému. A to i v souvislosti s počtem nakažených hygieniků. Zřízením trasovacího call-centra s osmi jeho zaměstnanci na vlastní půdě už krajský úřad hygieně vypomohl v uplynulých týdnech. Jen ten minulý obvolali 582 vytipovaných osob, které přišly do kontaktu s pozitivně testovaným. Teď na hejtmanství školí dalších osm lidí. Na úřadu samotném přitom mají momentálně patnáct nakažených. V režimu home-office budou hygienikům v příštích dnech s trasováním pomáhat i policisté a občanští zaměstnanci.

Záchranka a policie

Mezi záchranáři v Ústeckém kraji je aktuálně kolem třiceti nakažených zaměstnanců nebo těch v karanténě, nejvíce na Litoměřicku. „Vedení dělá vše pro to, aby byl zatím zajištěn nepřetržitý provoz a nedošlo k omezení poskytované péče,“ ujistil mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník.

Policie v kraji má momentálně kolem 90 lidí v karanténě, 124 policistů je pozitivních. „Výkon služby je organizován tak, abychom byli schopni plnit úkoly v rámci běžného výkonu služby a zároveň plnit úkoly uložené nařízením vlády v době nouzového stavu,“ sdělila Jana Slámová z krajského policejního ředitelství.

Ilustrační foto.
Díky koronaviru auta sráží méně zvěře. Pod kola ji ale ženou turisti

Napilno mají dobrovolníci. V tuto chvíli je z úzkého týmu ústeckého Dobrovolnického centra (DC) zapojeno do služeb souvisejících s koronavirem aspoň kouskem pracovní doby osm zaměstnanců, po celém kraji dalších devět. Dobrovolníků zvenčí měli v DC ještě po prázdninách k ruce cirka 240, dalších 205 se registrovalo jen v průběhu října. „Připravujeme se na větší potřebu pomoci zhruba 500 dobrovolníků pro kraj,“ avizuje ředitelka centra Lenka Vonka Černá s tím, že oslovují také lidi, kteří jsou již po covidové nákaze. V jejím týmu jde o pětinu dobrovolníků.

A co jídlo, bude ho dost? Regionální supermarkety těch největších řetězců o nakažených a lidech v karanténě ve vlastních řadách buď informace neposkytují, nebo jejich zástupci hovoří o jednotkách takových případů. Oslovené potravní koncerny ale dosud žádnou prodejnu v Ústeckém kraji nemusely uzavřít. Všechny provozovny mají mít zajištěno pravidelné zásobování a i zboží je prý dostatek. Na řešení personální nouze jsou řetězce připraveny. „V případě výpadků pracovníka je náhrada řešena individuálně,“ popsala mluvčí Billy Dana Bratánková. Upřesnila, že buď vypomůže zaměstnanec z druhé směny, nebo se najmou lidé z agentur práce, případně zaskočí zaměstnanec z jiných prodejen řetězce.

Budou ještě nabírat

V posledních týdnech přijímají v Bille na brigádu i lidi z jiných oborů jako gastronomie, hotelových provozů či dalších služeb. Jinde se posilovali už na jaře, například v prodejnách Lidlu, kam tehdy přijali skoro dva tisíce lidí do prodeje i logistiky. Kdyby bylo hůř a personálu ubývalo masivněji, manažeři v řetězcích evidují beztak dost těch, kteří mají zájem u nich pracovat. Přinejmenším do Lidlu lidé ve velkém posílají životopisy a „sjíždějí“ jeho kariérní stránky. „Do budoucna počítáme s nabíráním zaměstnanců jak do provozů, tak pro zajištění provozu logistického centra Buštěhrad u Kladna,“ předeslala mluvčí Lidlu Iveta Barabášová. Stávající zaměstnance si u některých koncernů hýčkají. Například v Penny Marketu dostávají zázvor, citrony, pomeranče a med.