Petice za lázně se objevila v oběhu už v roce 2016. „My níže podepsaní občané zásadně nesouhlasíme s aktuálním stavem Městských lázní v Chomutově a zdvořile žádáme o obnovu budovy zejména její plavecké části s výjimečným padesátimetrovým bazénem,“ žádají lidé v čele se zakladatelem petice Viktorem Brabcem. Aktuálně je pod peticí 633 podpisů, ty poslední přibyly v polovině srpna. „Je dobře, že někdo založil tuto petici. Je to architektonicky dobře zvládnutá stavba, ve které bylo veškeré vybavení k relaxu a sportovnímu plavání. Opravdu smutné, jak chátrá,“ myslí si podepsaný Tomáš Honolka z Chomutova. Zda bude nutné petici k městu podat, se ukáže letos, kdy by Chomutov měl buď představit výsledky zpracované studie na další využití, nebo rozhodnout o zbourání.

Novější peticí, z května letošního roku, je požadavek na zastavení plánu stavby obchvatu Klášterce nad Ohří. Lidem vadí, že by vedl přes odpočinkovou zónu mezi ulicí Dlouhá a Útočištěm. „Mnoho obyvatel sídliště sem chodí se psem, na procházku s dětmi a podobně,“ vysvětluje v petici její zakladatelka Adriana Šindelářová. Mezi necelými třemi sty podpisy dominují Klášterečtí, ozývají se ale i hlasy z nedaleké Kadaně. 

Lucie Šebestová.
Lucie Šebestová: Našla jsem se ve výtvarnu a náročné akrobacii

Petice proti stavbě obchvatu vznikla už druhá v pořadí. Ať už vůle úřadů dopadne jakkoli, obchvat nebude obyvatele města trápit ještě dlouho. Stavba by neměla začít dříve než v roce 2030, o čemž v srpnu informovalo Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Aktuálně velmi živou je petice proti stavbě betonového plotu v katastru obce Blatno, který na jaře obehnal dříve volně přístupné pastviny. Podepsaní upozorňují, že stavba soukromé firmy probíhá podle jejich mínění nelegálně a zneprůchodňuje krajinu lidem i zvěři. U úřadů ale zastání zatím nemají, stavební úřad v červenci rozhodl, že se jedná o přenosnou stavbu, a odstranění nenařídil.

Hudební odpoledne Fun(ky) v parku.
FOTO: Na víkend naladila zábava v chomutovském parku

Petenti nesouhlasí a podpisy sbírají dál. „Petici podepsalo na tři sta občanů. Stanovisko stavebního úřadu je účelové a nezakládá se na pravdě. Proti tomuto rozhodnutí se odvoláme,“ oznámili členové petičního výboru Jan Kolomazník a Pavlína Kardová.

Kromě problémů ze svých domácích okresů podepisují lidé i dokumenty s celorepublikovým zásahem. Jejich autoři je chtějí podat k Parlamentu a překonat potřebnou hranici deseti tisíc podpisů. Téměř čtyři desítky lidí z Chomutovska se už podepsaly pod petici, která se staví pro zavádění 5G bezdrátových sítí. Pět desítek lidí si přeje zastavit pokusy na zvířatech. Stejný počet lidí se svým podpisem vymezuje proti rozhodnutí vlády, která odmítla rezoluci Evropského parlamentu, jež poukazuje na střet zájmů premiéra Andreje Babiše.