Již půl roku trvá druhá etapa rekonstrukce okolí kulturního střediska KaSS na sídlišti Zahradní. A už se blíží ke konci. Za pět týdnů se život místních znovu vrátí k normálu. Tedy skoro.

Jak Chomutovský deník zjistil u vedení města, rekonstrukce by měla být dokončena podle plánu, tedy do 31. května. Od 1. června bude opět průjezdná Písečná ulice a vrátí se sem městská hromadná doprava. A také se otevře jedno parkoviště, to větší u restaurace Džbán. V současné době ho stavební firmy využívají jako depo. Menší parkoviště u kulturního střediska je již hotové, ale ani po dokončení druhé etapy se neotevře. Začne se totiž bourat střední část KASSu, takže bude stále nepřístupné.

Což znamená, že stavební ruch na Zahradní zdaleka neutichne. A „užijí" si ho hlavně lidé ze Skalkové ulice. Sutě se budou odvážet auty právě tudy. Lidé v okolí se tak musí připravit nejen na spoustu prachu, ale zhoršený stav komunikace. „Skalkovou ulici po dokončení rekonstrukce necháme zrekonstruovat," ubezpečil mluvčí města Jan Rödling.

Zahájení demolice střední části střediska je mimochodem mírně opožděné. „Ve střeše kina se bohužel našel azbest, který musí být odborně zlikvidován," sdělil příčinu zpoždění Rödling. Práce s bouráním by měly být hotové do konce června letošního roku. Definitivní stavební ruch by měl v okolí KaSSu ustat koncem listopadu a od prosince se snad život na sídlišti vrátí do normálních kolejí.

Půlroční rekonstrukce už leze řadě obyvatel v okolí lidově řečeno na nervy. Velký problém je parkování. Najít večer v okolí KaSSu místo pro auto, je téměř nemožný úkol. Někteří otrlejší řidiči to řeší po svém zaparkují večer ve druhé řadě bez ohledu na to, že blokují jiná auta. Sídlištěm se tak téměř každý den ozývá i desítky minut dlouhé zoufalé troubení od řidičů, kteří nemohou ze svého místa vyjet. Kritická bývá situace okolo osmé hodiny ranní. To do Skalkové ulice vozí rodiče auty děti do základní školy a hrají tu kličkovanou. Strážníci jsou zatím s ohledem na rekonstrukci k řidičům shovívaví.

Na nedávném setkání s vedením města se místní nechali slyšet, že nechápou, pro koho se rekonstrukce dělá. Stěžovali si hlavně, že relaxační část s herními prvky a fontánou před vstupem do „tunelu" bude stejně sloužit jen sociálně slabým obyvatelům, kterých na sídlišti stále přibývá.