Mohutnou a nečekanou sílu solidarity zažily Vejprty, které se stále srovnávají s následky tragického požáru domova pro mentálně postižené osoby. Lidé jim ve veřejné sbírce darovali více než 1,9 milionu korun.

Po sto tisících poslala města Chomutov a Kadaň a peníze na transparentní účet Vejprt poukázaly i vesnice z Chomutovska. Březno a Mašťov uvolnily po 50 tisících, Radonice 30, Vilémov 25, Málkov 20, Měděnec 10 a Všestudy tři tisíce korun.Každý dal, co mohl. Někdo poslal pár set korun, někdo tisíce či desetitisíce, jako tomu bylo v případě měst, vesnic, firem nebo církví. „Určitě jsme nic takového nečekali,“ uvedl místostarosta Vlastimír Volín. „Ta míra solidarity nás překvapila,“ dodal.

Pomoc i z Německa

Štědří ale byli i přespolní. Zaměstnanci Krajského úřadu v Ústí nad Labem mezi sebou vybrali 70 tisíc korun, Litoměřice a Žatec poslaly po 20 tisících, Rtyně v Podkrkonoší 15 tisíc a německé město Annaberg –Buchholz v přepočtu více než 16 tisíc korun. Vietnamská komunita vybrala v Chomutově a dalších městech více než 225 tisíc korun, více než 160 tisíc korun poukázala Luterská evangelická církev v Německu a po stovce tisíc společnosti Real Estate a Offenbau Alliance.

Ilustrační foto.
Chomutované nakupují od farmářů a zvykají si na práci z domova

Peníze posílali i jednotlivci. Například místostarosta městské části Praha 4 Vejprtům daroval 60 tisíc korun a na transparentním účtu jsou vidět i jména dalších soukromých dárců z nejrůznějších koutů republiky i od přeshraničních sousedů.

„Moc a moc bychom chtěli poděkovat všem, kteří přispěli jakoukoli částkou. Velmi si toho vážíme,“ vzkázala všem starostka Vejprt Jitka Gavdunová.

„Velké díky patří také obyvatelům Německa, kteří prokázali nesmírnou loajalitu s naším neštěstím a poukazovali na účet nemalé finanční částky, a Ústeckému kraji, od kterého jsme obdrželi milion korun,“ doplnila.

Jana Hronská.
Jana Hronská: Ráda fotím a cestuji

Jako výjimečný starostka vnímá počin školaček Agáty Novákové a Kateřiny Fürstové ze Základní školy Nerudova v Jirkově, které věnovaly své obrázky do dražby v jirkovské kavárně Bokofka. Výtěžek byl nad očekávání všech, vynesl přes 21 tisíc korun.

„Je neuvěřitelné, že na nás myslely i děti. To, co udělaly tyto žačky, bylo neskutečné,“ dojalo starostku Vejprt, která dodala, že veškeré prostředky převezme Městský ústav sociálních služeb ve Vejprtech a uplatní je v desítce svých zařízení. „Využije je na vybudování protipožárních opatření v organizaci,“ upřesnila Gavdunová.

Obnova už běží

Obnovu domova pokryjí peníze od pojišťovny. „Ta hradí faktury zhotovitelů, kteří začali v únoru s asanací,“ uvedl místostarosta s doplněním, že stejně tak pojišťovna vynahradila i ztracený majetek klientům. „Měli na pokojích své televize, elektroniku, oblečení a někteří i svůj nábytek. Pojišťovna jim vše uhradila,“ dodal Volín.

K požáru domova došlo 19. ledna. Ohroženo bylo 34 klientů s lehkým až těžkým mentálním postižením. Osm se udusilo oxidem uhelnatým. Po požáru zůstalo pět těžce zraněných, z nichž jeden je stále v nemocnici. Záchranáři museli ošetřit 21 osob. Přeživší by se měli na jaře vrátit do opraveného domova.

Rychtář Antonín Beneš.
Švandymistr je něco jako kulturní referent, říká rychtář Antonín Beneš