Předchozí
1 z 4
Další

Miroslav RůžekZdroj: archiv Miroslava Růžka

Pokud byste procházeli parkem u divadla v Chomutově a zahlédli přitom muže v rakousko-uherských vojenských uniformách nebo ženy v noblesních secesních šatech a děti, které kolem pobíhají v oblečcích námořníků, nemusí to znamenat, že máte halucinace. To si právě dělá piknik Chomutovský ostrostřelecký sbor. Miroslav Růžek, který je jeho velícím důstojníkem, je zároveň také kurátorem sbírkových fondů Oblastního muzea a galerie v Mostě.

Miroslav RůžekZdroj: archiv Miroslava Růžka

Historie obnovených chomutovských ostrostřelců se začala prakticky na vandrech při trempování. „Později jsme si začali hrát na historii, konkrétně jsme se soustředili na období II. světové války. Protože vojenských klubů které se zabývají druhou i první světovou válkou je ale už hodně, tak jsme si jako předlohu zvolili Sbor chomutovských ostrostřelců kolem roku 1913. Chomutovský ostrostřelecký sbor jsme obnovili na podzim roku 2006 jako občanské sdružení,“ říká Miroslav Růžek s tím, že cílem bylo dát dohromady lidi se společným zájmem o historii střeleckých společností, historické zbraně a střelbu z nich. „Později, v roce 2011, jsme si připomněli 450 let od první zmínky o Střelecké společnosti v Chomutově. Podle některých našich členů je historie sboru ještě starší,“ doplňuje Růžek.

Miroslav RůžekZdroj: archiv Miroslava Růžka

Kdyby Česko bylo součástí Rakouska-Uherska, asi členové sboru zpívali rakousko-uherskou hymnu a uctívali by císaře jako svého panovníka. „Nikdy bych ale o sobě netvrdil, že jsem Rakušák. Narodil jsem se v Čechách a jsem na to hrdý, jsem hrdý na symbol českého lva, i když obdivuji staré Rakousko-Uhersko jako soustátí. V období Rakouska-Uherska je řada krásných věcí. Už jen ta noblesa jako taková. Proto jsme před deseti lety obnovili tradici ostrostřeleckých plesů, poprvé Jirkově a několik let už si také pronajímáme chomutovské divadlo. Ples zahajujeme střelbou do vzduchu, máme Rakousko-Uherskou vlajku a zpíváme tehdejší hymnu. Rakousko-Uhersko neoslavujeme, ale ctíme ho jako našeho předchůdce,“ uzavírá.

Miroslav RůžekZdroj: archiv Miroslava Růžka

V Oblastním muzeu a galerii v Mostě je možné Miroslava Růžka občas také vidět v uniformách rakousko-uherské monarchie. Když byla výstava o konci I. světové války, vzniku Československa a boji o město Most, představoval jednu z postav konfliktu a k vidění byla i jeho sbírka uniforem.