„To si z nás dělají srandu?!" Lidi rozčílila zpráva, že si poslanci v době škrtů a úspor chtějí zvýšit platy. Situace je trochu složitější, ale dopadnout to tak může. Co na to říkají poslanci z Chomutovska?

Zvýšení platů není definitivní, poslanci jej schválili teprve v prvním čtení. Navíc nehlasovali primárně pro své vyšší platy, zákon vznikl kvůli soudcům. Podle Ústavního soudu totiž musí poslanci zvednout odměny právě pro soudce, jenže platy politiků jsou s nimi spojené. Zákonodárci by si tak mohli přijít v základu až na 66 tisíc korun, což je o deset tisíc více než dosud.

Zákon má ale více návrhů, jeden z nich počítá i s tím, že politiků se zvýšení týkat nebude. „Nevyhýbáme se diskusi, aby platy soudců a jejich platová základna byly řešeny odděleně," řekl už dříve premiér Petr Nečas (ODS).

Co na to poslanci z Chomutovska? Jediný, kdo řekl zvýšení platů jednoznačné NE, je sociální demokrat Jaroslav Krákora. „Jsem proti zvyšování platů v době ekonomické krize," uvedl pro Chomutovský deník. „Pro zákon hlasovat nebudu, situaci bych řešil samostatným zákonem o platech poslanců a senátorů."

Ivana Řápková (ODS) poukazuje na to, že o konečné podobě zákona se bude teprve rozhodovat, takže zvýšení platů není vůbec definitivní. „Důležité je, že zvýšení platů ústavních činitelů není vlastní iniciativou vlády, ale kvůli zvýšení platů soudců ho nařídil Ústavní soud, který nebere ohled na to, zda se v dané chvíli lidem zvyšují daně a životní náklady," dodala k tomu.

Patricie Kotalíková (TOP09) dokonce variantu zvýšení platů poslanců připouští, přestože v minulosti už hlasovala pro jejich snížení. „Sněmovna se musí řídit nálezem Ústavního soud a vzhledem ke lhůtě, kterou nám Ústavní soud dal, nemá nyní jinou možnost," odpověděla na doraz Chomutovského deníku. „Nyní budu hlasovat pro variantu s nejmenším dopadem na státní rozpočet. Pokud se nad danou problematikou racionálně zamyslím, nenapadá mě momentálně jiné systémové řešení."

ANKETA: Co říkáte na to, že kromě zvýšení daní pro lidi si poslanci chtějí odhlasovat zvýšení svých platů minimálně o 10 800 korun?

Šárka Vávrová, 36 let, Ústí nad Labem
Je to nehoráznost. Měli by raději přidat maminkám na mateřské.

Luboš Sita, 45 let, Ústí nad Labem
V době úspor to je nevhodné, když je státní kasa prázdná.

Alena Vejlupková, 58 let, Most
Je to hrozná lumpárna. Nám ukrajují, ale sami se obohacují na náš úkor.

Tereza Karlíková, 25 let, Jirkov
Vadí mi, že si poslanci zvyšují platy, když už je mají i tak dost vysoké.

Eva Mejzlíková, 45 let, Děčín
To se mi vůbec nelíbí! Proč? Není jiná možnost? Myslete trochu na lidi!

Michal Řepík, 28 let, Lovosice
Slyšel jsem, že to není definitivní. Nepomůže to zvýšit důvěru v politiky.

František Bláha, 66 let, Teplice
Rozhodilo mě to, přitom mně od ledna jako důchodci zdaní přivýdělek.

A co na to říkáte vy? Diskutujte u článku?