To vše od 8. do 15. srpna nabídne třináctý ročník chomutovského festivalu Obnaženi, který dokazuje, že i periferie České republiky může být centrem kvalitní kultury.

Zakladatelka festivalu Klára Alexová, tanečnice a performerka působící v Amsterodamu, se každoročně s výtvarnicí Janou Nuslauerovou vrací do svého rodného Chomutova a s sebou přiváží ty nejlepší umělce, které v uplynulé sezóně potkala při svém působení na mnoha evropských štacích. To spolu s účastí místních umělců a studentů či absolventů uměleckých škol činí z Obnažen výjimečnou událost nejen v kontextu Chomutovska a Ústeckého kraje.

Obnaženi se každoročně zaměřují na jedno téma. Letos, při třináctém ročníku festivalu, je to právě třináctka. Na výstavu, která bude mít vernisáž 8. srpna ve Sklepení osudu (pod restaurací U dvou rytířů), připravili místní i přespolní výtvarníci díla právě na téma třináctky. Belgický Joachim Baleus a jeho projekt Echo Beatty vernisáž zakončí bluesovým popem s atmosférou seriálu Twin Peaks.

V pondělí 10. srpna budou místní výtvarníci v hodinovém souboji za doprovodu dýdžeje tvořit přímo před očima diváků. Samozřejmě na téma spjaté s třináctkou.

Třináctce bude věnován také úterní večer autorského čtení ve Sklepení osudu. Vlastní tvorbu budou prezentovat čtyři ženy, které nakonec doprovodí hudebně-literární projekt Něžné stádo.

Program festivalu Obnaženi.Kadaňský rodák Roman Štětina, laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého, představí v kině Praha filmovou koláž Ztracený případ. To ve středu 12. srpna od 20.00.

Třináctý srpen bude dnem premiéry filmu, který za osm dní mezi 5. a 12. srpnem natočí účastníci filmového workshopu. Jak film bude vypadat zatím nikdo neví. Téma je ale jasné: silnice číslo 13 protínající Chomutov.

Pátek čtrnáctého bude v kavárně Strada patřit bluesmanovi Justinu Lavashovi a performerovi s violoncellem Haraldu Austbo.

Festival vyvrcholí v sobotu 15. srpna, kdy Klára Alexová a Fabian Holle vystoupí s vizuálně tanečním projektem The Place To Be In The Middle Of Nowhere. Sklepení v Kostele svaté Kateřiny se stane poetickým prostorem, kde je možné zažívat sny i lásku a utahovat si z gravitace i všedního pojetí logiky. Městské divadlo poté ovládne Sticker a herci Halka Třešňáková a Jan Bárta.
Obnaženi skončí v Café Rouge vernisáží studentů brněnské FAVU.

Obnaženi nabízí bohatý doprovodný program – jógu pro děti, jin jógu, pilátes, výtvarný workshop atd. Celý program festivalu se vám otevře, když kliknete na foto vpravo nahoře.

„Třináctka je vnímána jako nešťastné číslo, evokuje třeba třináctou komnatu. Chomutov a lidé v něm mají takových třináctých komnat nespočet. Obnaženi ale ukazují, že Chomutov je také městem s pozitivní energií, která dokáže uchvátit nejen diváky, ale také umělce, kteří do Chomutova přijíždějí. Myslím, že přes Obnaženi se dá zažít Chomutov hodně jinak, než obvykle," řekla k tomu spoluorganizátorka festivalu Jana Nuslauerová.