Lídrem formace Lepší Sever sestavené z kandidátů hned tří subjektů a nezávislých kandidátů je současný náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD). Na předních místech původní připravené kandidátky ho doplňovali náměstkyně ústeckého primátora Věra Nechybová (Ústecké fórum občanů) a primátor Mostu Jan Paparega (ProMOST).

GrafikaZdroj: DeníkNově sdružení politici oznámili spojenectví zkraje června. Jejich společná kandidatura se tedy zdála být hotová věc. O měsíc později bylo ale všechno jinak. Vedení ČSSD společnou kandidátku neschválilo. A to bez uvedení důvodu. Některá média spekulují o tom, že strana sestaví kandidátku vlastní. Lidový dům přitom o věci nekomunikuje nejen s novináři, ale ani se samotnými sociálními demokraty z Ústeckého kraje. Ti se na poslední chvíli pokusili zvrátit rozhodnutí tím, že pozměnili pořadí kandidátky ve prospěch členů ČSSD.

Hlídači státu Michal Bláha a Jana Bohuňková. Výsledky svého protikorupčního výzkumu chtějí dodat do krajských voleb
Aktivisté prověří transparentnost úřadů. S výsledky přijdou před volbami

Jestli to ale bude grémiu strany stačit, je stále otázka. A čas se krátí. Kandidátky totiž musí politické subjekty mířící do krajských voleb podat nejpozději v úterý v 16 hodin. „Pořád doufám, že se to podaří, že vedení ČSSD pochopí, že je to nejlepší cesta,“ řekl včera Deníku Klika s tím, že lídři Lepšího severu v uplynulých dnech odeslali dopis přímo předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi. Zde mu vysvětlují, proč je podle nich kandidátka složená z představitelů několika stran lepší, než by byla samostatná kandidátka ČSSD.

Ani kdyby se Lepšímu severu nepodařilo sociálnědemokratické grémium přesvědčit, nejspíš by mohl Klika a další jeho spolustraníci z regionu za Lepší sever kandidovat. Ale s tím by zároveň nejspíš skončila jejich éra u ČSSD. Klika přímo tuto možnost nezmínil. Mluvil ale o tom, že alternativa v případě odmítnutí grémiem ve hře je. Teď prý ale první náměstek hejtmana kope jen za to, aby získal podporu domácí strany. 

Krajský úřad Ústeckého kraje.
Krajské volby se blíží, strany se šikují do koalic. Chystají společné kandidátky