„V minulém týdnu nás navštívily tři architektonické kanceláře, které se byly podívat v prostoru lázní a měly by každá připravit vlastní studii proveditelnosti,“ potvrdil starosta Klášterce nad Ohří Štefan Drozd (Strana soukromníků). Týkat se budou především vzhledu nového lázeňského domu a také všech návazných věcí,“ doplnil. Podle předpokladu by studie měly být dokončené v srpnu.

K základním parametrům patří, aby měl lázeňský dům dvě stě lůžek a k využití sto parkovacích míst.

Jenda z badatelských sond na Mírovém náměstí.
Kupecké závaží i středověký hrací žeton: Archeologové v Kadani vytahují poklady

Odborníci zároveň stojí před nelehkým úkolem, kdy bude potřeba najít soulad mezi tradičním vzhledem a moderními technologiemi. Areál Lázní Evženie totiž leží na rozhraní památkové zóny.

„Bude to výzva,“ připustil starosta. „V dnešní době, kdy všichni řešíme energie, nebude možné jen tak umístit fotovoltaiku na střechu a nemůžeme ani vrtat do země kvůli tepelnému čerpadlu, protože tam máme léčivé prameny a nacházíme se v ochranném pásmu. Povrchová čerpadla by zase rušila lázeňské hosty,“ podotkl. Právě proto bylo z rozhodnutí představenstva společnosti Lázně Evženie zadáno vypracování ne jedné, ale rovnou tří studií proveditelnosti, aby bylo možné vybírat z více odborných názorů a případně je kombinovat.

Následně začnou práce na projektové dokumentaci, které zaberou rok až půldruhého roku. Než projekt získá potřebná povolení, uplynou nejméně dva roky. „Nejdříve kopneme do země na jaře 2024,“ odhaduje Petr Hybner (ČSSD), který má jako místostarosta ve své gesci investice. Je také předsedou dozorčí rady Lázně Evženie.

Hlavní vlakové nádraží v Chomutově.
Přesun vlakového nádraží: Chomutov roky čeká, jak stát rozhodne

Plnohodnotným lázeňským městem se chce stát Klášterec nad Ohří dlouhodobě. Vidí v tom klíč k rozvoji cestovního ruchu a podnikání. Už před patnácti lety jeho vedení mluvilo o potřebě získat strategického soukromého partnera, ochotného investovat do velkého lázeňského hotelu a dobudovat balneoprovoz. To se ovšem podařilo až v loňském roce, kdy město uzavřelo společný podnik s Priessnitzovými léčebnými lázněmi Jeseníky. Ty už nějakou dobu pátraly po partnerovi v místě s výskytem minerální vody, se kterým by se podílely na rozvoji lázeňství.

„Voda v Klášterci  nad Ohří je skutečně velice zajímavá," uvedl už dříve místopředseda představenstva PLL Vladimír Odehnal. "Protože velice dlouho pracujeme v oblasti balneologie, v okamžiku, kdy jsme byli osloveni, reagovali jsme pozitivně,“ dodal.

Lázně i nadále provozuje společnost ArcMed, která poskytuje komplexní rehabilitační a wellness péči. Byla s ní uzavřena nová smlouva.