Kdyby se vyhlásila anketa o historicky nejdůležitější surovinu Krušných hor, měla by asi překvapivého vítěze. Uhlí, měď i cín by se musely sklonit před bramborou. Základní potravinu krušnohorské kuchyně, která v nehostinných končinách leckdy jako jediná sytila žaludky, představí bramborové slavnosti. Těšit se můžete na zapomenuté recepty i moderní gastronomické trendy.

Bramborové veselí pořádá v sobotu 22. září obec Nová Ves v Horách. „Tentokrát se pokusíme oživit některé kulinářské zvyky našich předků na obou stranách hranice. Brambory jsou typickou plodinou chudých polí Krušných hor a byly základem stravy jejich obyvatel,“ říká starosta Nové Vsi David Kádner.

Ilustrační foto
Obec Kalek zve milovníky hub na houbobraní

Hlavní roli v sobotu proto sehrají především kuchaři a kuchtíci. Do obce dorazí restauratérka Věra Bauerová, která uvaří speciální podzimní menu. „Jako předkrm jsme si připravili bramborový tatarák s česnekovými bagetkami. Je to trochu středomořská receptura podobná spíše tapenádě,“ vyjmenovává kuchařka.

Znáte kecínky?

V hlavním chodu dostane prostor i krušnohorská zvěřina, jelení hřbet připraví Bauerová s dvěma druhy bramborového pyré. „Jedno bude s černým kořenem, druhé pro barvu s hráškem,“ líčí recept. A protože každé správné menu musí mít sladkou tečku, nebude chybět ani dezert. Tentokrát v něm ale cukru bude spíše pomálu, na tabuli přijdou krušnohorské kecínky. „Je to typické krušnohorské jídlo z brambor a podmáslí, na české straně hor ale už trochu zapomenuté. Jedly se naslano i nasladko,“ prozrazuje Libuše Novotná Pokorná z Nové Vsi v Horách.

Na slavnosti máte příležitost přinést na ochutnání a zhodnocení i domácí výrobky. Nabídněte své kompoty, zavařeniny nebo nakládanou zeleninu. Vzorky se přijímají od 11 do 12.30 hodin.

Možná si říkáte, jak může jít krušnohorské podmáslí dohromady se středomořským kořením. Podle Věry Bauerové se ale právě při netradičních kombinacích ukazuje mnohostranné využití brambor, které způsobilo, že se stále drží v domácnostech na výsluní popularity. „I v moderní době mají brambory v gastronomii, včetně té vysoké, výjimečné místo,“ myslí si kuchařka. „Lze je dělat na spoustu způsobů a stále jako kuchaři objevujeme, že jdou výborně dohromady i s exotičtějšími surovinami, kořením, sýry,“ vypráví Bauerová.

Díky bramborám prý vezmou jedlíci často na milost i zeleninu, která spíše než sliny v ústech vyvolává odpor. „Třeba tuřín a různé dýně. Nakonec bývají nadšení a říkají, že nečekali, že by to mohlo být dobré,“ usmívá se Věra Bauerová.

Ilustrační foto.
Myslivci číhají na zvěř, radí vyhnout se lesům. Kvůli jelení říji

Návštěvníci se ale na kulinární přehlídku nemusí jen koukat. Mohou se aktivně zapojit a zkusit štěstí v soutěži o nejlepší bramborák, který na místě vykouzlí.

Součástí akce je i doprovodný program s tržištěm regionálních výrobků, pokus o vytvoření rekordu v počtu jeřabinových náhrdelníků nebo divadlo a živá hudba. Začátek akce je v 18 hodin.