O tom, s kým z nich povede jednání, se rozhodne krajské vedení strany v pondělí. ČTK to dnes řekl krajský lídr Oldřich Bubeníček. Připustil, že vůči ČSSD by komunisté měli určité personální požadavky.

Komunisté získali v Ústeckém kraji 20 z 55 mandátů v zastupitelstvu a stačí jim získat jediného partnera. Při prvních jednáních po volbách s nimi odmítly jít do koalice ODS a hnutí PRO! kraj, zatímco ČSSD a Severočeši.cz jsou spolupráci nakloněni. ČSSD má 13 mandátů, Severočeši.cz devět.

"Rozhodovat se budeme až příští týden. V pondělí se sejde zastupitelský klub a krajské vedení strany a domluví se na dalším postupu," řekl ČTK Bubeníček. Na jednání se podle něj komunisté domluví, jak postupovat dál. První koaliční vyjednávání předpokládá Bubeníček na středu.

V KSČM zatím na spolupráci není jednotný názor. Někteří členové preferují levicovou koalici s ČSSD, jiní se kloní k Severočechům. Bubeníček také zmínil, že by byl pro širší spolupráci více stran, takže je možná i trojkoalice.

Komunisté, kteří se spolupráce s ČSSD bojí, svůj názor zakládají na výsledku voleb. ČSSD oproti roku 2008 ztratila víc než polovinu voličů a její zisk spadl z 32,8 na 16,1 procenta. Komunisté to přičítají sérii skandálů, s nimiž byla její vláda spojena. V září putoval do vazby náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD), jeho kolegové z vedení ale dál aspirují na posty na hejtmanství. "Určitou personální sebereflexi bychom po ČSSD chtěli," řekl Bubeníček.