Nebeské divadlo, ve kterém bude mít hlavní roli Měsíc, Mars, Saturn a Jupiter, chtějí lidem přiblížit astronomové v Chomutově a Kadani. Astronomické dalekohledy přistaví poslední červencový pátek večer na louku před kino Oko a do romantických zahrad františkánského kláštera.

Ačkoli dochází k různým druhům zatmění Měsíce i několikrát do roka, toto bude úplné a zvláště dlouhé. „Jedná se o nejočekávanější měsíční zatmění celého desetiletí, protože Měsíc projde geometrickým středem zemského stínu,“ přiblížil astronom Pavel Pintr.

„Měsíc bude ponořen celý v zemském stínu hodinu a 44 minut. Bude velmi tmavý a načervenalý,“ dodal odborník, který vede mladé astronomy na kadaňském gymnáziu a pracuje na Akademii věd ČR v Turnově jako optik v regionálním centru speciální optiky. V rámci astronomie se věnuje exoplanetám, což jsou planety u jiných hvězd.

Jak bude probíhat zatmění měsíceZdroj: astro.cz

Tak bude probíhat páteční mimořádné zatmění měsíce.  Zdroj: Astro.cz

Noční pozorování na obou stanovištích se bude týkat také tří planet. „Vidět bývají i jindy, ale ne tak pěkně uskupené,“ podotkl Pintr. „Mars bude shodou okolností nejblíže Zemi 31. července, takže by se daly pozorovat zajímavé detaily na povrchu. Bohužel tam ale řádí velká prachová bouře, takže bude vidět především zaprášená atmosféra,“ podotkl.

Návštěvníci se u dalekohledů prostřídají také při sledování saturnových prstenců a Jupiteru. V zahradách kadaňského kláštera budou připravené dva astronomické dalekohledy, přičemž na jednom z nich bude kamera, jež zajistí přenos obrazu na promítací plátno. Očekává se totiž, že přijde až dvě stě lidí a všichni by se u dalekohledů vystřídat nestačili. 

Nechranická přehrada. Ilustrační foto
Hladina Nechranické přehrady klesne ještě o tři metry. Kvůli opravám přelivu

Komu se nepoštěstí být při tom, má příležitost sledovat planetární podívanou na kanálu Youtube. 

Zdroj: Youtube

Zde bude probíhat přenos zatmění Měsíce.  Zdroj: YouTube.com/astropintr

Na pozorovacím stanovišti v Chomutově, kterému tamní astronomové přezdívají „Na hvězdárně“, chtějí kromě Měsíce a zmíněných planet sledovat také Venuši a letní souhvězdí. K dispozici bude několik čočkových dalekohledů a možná i jeden velký zrcadlový. „Má průměr 250 milimetrů a zatím přemýšlíme, jak ho tam dostat. Pokud se to podaří, bude mít premiéru,“ prozradil Jaroslav Landa z Astronomické společnosti Chomutov.

O jeho využití chomutovští astronomové uvažují spíše kvůli Marsu a dalším planetám, než Měsíci. „Jeho zatmění je možné pozorovat i pouhým triedrem či okem,“ poznamenal astronom.

V chomutovské Přemyslově ulici vyrostla obří vodní skluzavka
OBRAZEM: Tři sta metrů sešup! Děti i dospělé bavila obří vodní skluzavka

Páteční pozorování začne Na hvězdárně v Chomutově ve 20 hodin. „Nezapomeňte si vzít teplé oblečení, vhodnou obuv a pokud se zdržíte déle, přineste si kempinkovou židli nebo rybářskou stoličku,“ nabádají členové společnosti. „Prosíme, žádný alkohol a cigarety. Pod noční oblohu přicházíme s úctou a pokorou,“ zní jejich podmínka. Ve františkánském klášteře začne pozorování hvězdné oblohy ve 20.30 hodin. V obou případech je vstup zdarma.

Zájemci se v Chomutově mohou zapojit do soutěže o nejzajímavější snímek z pozorování úplného zatmění. Soutěžící se zaregistrují přímo na místě. Účastnit se nesmí jen členové společnosti a jejich rodiny. Vítěz pak převezme cenu 18. října na chomutovských oslavách 100. výročí republiky.

Policejní vrtulník hasí požár u Hřenska
Sucho zvyšuje nebezpečí požárů. Meteorologové varují před vysokým rizikem