Přechod mezi krásou Krušných hor a dolů si budou moci od úterý ještě lépe prohlédnout ti, kteří se vydají na výlet do Strupčic. Dobrovolníci tam právě dokončují výstavbu rozhledny.

Vyhlídka na rozhraní světů

Z výšky necelých pěti metrů pak budou mít Krušné hory, České středohoří, Chomutov, Jirkov, Most, Strupčice a okolní obce jako například Pesvice, Všestudy, Vrskmaň, Okořín jako na dlani. Samozřejmě budou vidět také doly a litvínovská chemička, které dotváří nezaměnitelný vzhled podkrušnohorské krajiny. „Tato krajina je na rozhraní světů. Hory, pole, jámy, sopky, umělá jezera a řeka v trubkách. Na rozhraní se vždy děje něco zajímavého. Rozhraní je místo pro Artefakt," řekl architekt a autor rozhledny Martin Kloda.

Proto jsou Strupčice pro umístění rozhledny vhodným místem a vedení obce o ní dlouho snilo. „Vždy jsme chtěli udělat rozhlednu na výsypce, ale nikdy nám to takhle nespadlo do klína," svěřil se starosta Strupčic Luděk Pěnkava. Do její výstavby totiž obec vložila jen minimální finanční prostředky. Většinu materiálů a pracovní síly zajistili dobrovolníci.

Také s nápadem přišla Prázdninová škola Lipnice, občanské sdružení, které soustřeďuje dobrovolníky, kteří se zapojují do různých kurzů. Jedním z nich je právě i výstavba strupčické rozhledny.

Dobrovolníci si sami vyhlédli místo těsně na hranici hnědouhelného dolu. Většina pozemků v okolí však patřila šachtě. Právě kvůli tomu se mohlo stát, že by Strupčice zůstaly bez rozhledny. „Společnosti Mostecká uhelná a Czech coal se obávaly toho, že by lidé lezli do šachty," přiblížil starosta. Měsíc se pak snažil v okolí najít obecní pozemek nebo alespoň pozemek někoho z místních obyvatel. Po měsíci hledání se na poslední chvíle povedlo. Malý cípek pole věnoval pro výstavbu rozhledny strupčický zemědělec. Další informace a fotografie přineseme po otevření rozhledny.

Zajímavost: Stavba vyhlídky bude součástí dokumentárního filmu „Na vodě"

Film by měl vyprávět příběh několika postav putujících po vodách a cestách podkrušnohorskou krajinou a současně příběh krajiny, která je sama v pohybu. Bude kombinovat postupy dokumentárního filmu s hranými scénami. Podkrušnohoří se během posledních sedmdesáti let změnilo k nepoznání. Kvůli povrchové těžbě mizely vesnice, části měst, lesy i kopce, řeky měnily koryta. Domy, kostely, zámky i celé obce chátraly po vysídlení německých obyvatel. Dominantami krajiny se staly elektrárny a panelová sídliště. Zmizeli starousedlíci a obyvateli se stali nově příchozí lidé bez paměti, hlavně horníci a dělníci z chemických továren. V poslední době se tu situace znovu mění, protože v řadě dolů byla ukončena těžba a začíná se s jejich rekultivací. Povstávají dosud nevídané, v podstatě pusté oblasti tzv. nové divočiny, do kterých obyvatelé podkrušnohorských měst a vesnic běžně nechodí. V našem filmu nechceme tyto jevy kritizovat, ale pokusíme se dát se jimi inspirovat ke hře, fascinovat až na hranici zděšení a nechat s jejich pomocí povstat poněkud šílenou, nicméně ohromující, až snovou krajinu, která se stane prostorem pro hrdinsko-groteskní střetávání několika postav putujících do nitra známé a přesto neprobádané industriální krajiny. Budeme usilovat o spojení ironické road-movie a magického cestopisu o krajině, která se vymyká schématům na mapách, pokusíme se prožít a zobrazit dobrodružství v nevyzpytatelném, proměnlivém, nedefinitivním světě, kde je všechno svým způsobem na vodě a kde se představa o svobodném životě mnohdy stává představou o životě v odloučení a ilegalitě.