„Odměna u přechodných pěstounů nebyla od roku 2013 navýšena, dvacet tisíc hrubého měsíčně je málo,“ konstatovala náměstkyně ministerstva práce Jana Hanzlíková na zasedání sociálního výboru Poslanecké sněmovny v minulých dnech.

Změn by se měli dočkat i dlouhodobí pěstouni, a to hlavně ti, kteří pečují o děti svých příbuzných. „Těch je velké množství a mají jiné potřeby,“ míní Hanzlíková.

Podle údajů ministerstva práce bylo loni v Česku 11,5 tisíce dlouhodobých a necelých osm set přechodných pěstounů. Pečovali zhruba o dvanáct tisíc dětí, z toho v péči cizí osoby byly asi čtyři tisícovky z nich.

Policejní komisařka Renata Kassalová ukazuje organizační strukturu devíti obviněných v případu pervitinu ve věznici v Novém Sedle.
Do věznice proudily drogy z Chomutovska. Policie obvinila devět lidí

Úprava se má týkat například toho, jaký poradní servis stát příbuzenským pěstounům poskytuje. I u nich by se měly změnit odměny za péči. Konkrétně to ministerstvo na výboru nespecifikovalo, protože novelu zákona o sociálněprávní ochraně dětí teprve připravuje, ale podle dostupných údajů dostanou asi méně než nyní.

Novela má přinést i další novinky. Například mladí lidé opouštějící dětské domovy nebo pěstouny by měli dostávat jednotné odchodné ve výši 25 tisíc korun. V současnosti je tato částka nenároková a závisí na libovůli ředitele dětského domova.

„Zvažujeme také, že pokud ještě studují, dostávali by měsíční zaopatřovací příspěvek ve výši patnáct tisíc korun,“ řekla Hanzlíková. Výše této dávky ale ještě není pevně stanovená.

Půl roku je málo

Podle přítomných odborníků se ale bude muset změnit i způsob, jakým se mladí lidé připravují na samostatný život. Nyní je prý možné s tím začínat půl roku před odchodem, ale musí to být daleko dříve.

Na zasedání výboru také zaznělo, že ministerstvo chce od roku 2021 spustit nový systém pro vyplácení sociálních dávek. Nový systém pro agendu zaměstnanosti by měly úřady mít od září příštího roku. Oba systémy patří do připravovaného resortního jednotného informačního systému, který měl podle záměrů fungovat od roku 2017 a zákon jeho plný provoz zajišťoval od ledna 2021.

Pravčická brána.
Turisté obdivují přírodní krásy, domorodci naopak z Ústeckého kraje mizí

Nový resortní jednotný informační systém začal chystat v minulém volebním období tým bývalé ministryně Michaely Marksové (ČSSD). Projekt měl stát kolem 1,5 miliardy a fungovat měl od roku 2017. Od počátku přípravy nabraly zpoždění, kvůli kterému ministerstvo už dvakrát prodlužovalo o dva roky smlouvu na systém dávek s nynějším dodavatelem.