„Ženská, nedělejte to. My máme všichni rodinu a proti němu nikdo nepůjde.“ Po těchto slovech měla Chomutovanka upravit svou výpověď, která se týkala násilného chování jejího expřítele s pověstí bosse, drogového dealera a agresora, aby to vypadalo, že mu jen „upadla na ruku“. Před chomutovským okresním soudem se ve středu zpovídal 37letý policista Karel R. Podle obžaloby spáchal přečin zneužití pravomoci úřední osoby a přečin nadržování, jelikož napomáhal pachateli trestného činu uniknout stíhání.

Případ souvisí s kauzou, v níž krajský soud nedávno vynesl rozsudek. Týkal se 50letého Dagestánce Tagira Abdullajeviče Murtuzalieva, který žije na Chomutovsku. Za násilí na 34leté exmilence a matce jejich dvou dětí ho poslal do vězení na 11 let se zvýšenou ostrahou. Rozsudek je nepravomocný. Na základě šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů je souzený také chomutovský policista, který se měl případ snažit zamést.

Všemu předcházelo trestní oznámení bývalé přítelkyně podané na oddělení policie Chomutov – město v dubnu 2019. Podle něj Murtuzaliev vstoupil 18. 4. bez souhlasu do jejího bytu a uhodil ji do tváře.

Rodilý Rus z Chomutovska u ústeckého soudu ve středu 24. března.
Žárlivec dostal 11 let za znásilnění družky. Uškodila mu pověst, kauza nekončí

Následně vkráčel do obýváku a doptával se na nového přítele a počet vzájemných pohlavních styků. Žena posléze na policii předložila lékařskou zprávu, ze které vyplynulo, že má po napadení protržený ušní bubínek. Ve skutečnosti měla nezvaná návštěva skončit navíc i brutálním znásilněním. To však v tu chvíli nenahlásila.

Při dalším výslechu v květnu popřela i svou původní výpověď. Mělo se tak stát po výroku policisty. „Bylo mi řečeno, že proti němu nikdo nepůjde. Neměla jsem na koho se obrátit, cítila jsem strach. Přišlo mi, že nejmenší zlo je vzít to na sebe,“ vysvětlila při hlavním líčení.

Tuto verzi událostí však obžalovaný policista odmítá. „Věta, které zazněla – nikdy jsem ji neřekl,“ hájil se Karel R. „Tagira jsem neznal, měl jsem z doslechu, že je to bývalý boss, drogový dealer, každý říkal něco jiného. Předvolal jsem ho k výslechu, a když jsem ho viděl, zhrozil jsem se. Byl to starý páprda a toho se všichni báli? Možná tak před dvaceti lety,“ dodal s tím, že sám žádný strach necítil. Zaprotokoloval jeho výpověď, podle níž měla žena situaci vyprovokovat a na ruku mu údajně sama naletěla, když rozhazoval pažemi na chodbě. Napadená žena ji potvrdila se slovy, že víc už nechce řešit, a následně věc putovala na magistrát k dořešení jako pouhý přestupek.

Rodilý Rus z Chomutovska u ústeckého soudu
„Král feťáků“ je opět před soudem. Teď kvůli znásilňování matky jeho dětí

O znásilnění se Karel R. dozvěděl až s odstupem týdnů od kolegů, kdy případ převzali kriminalisté. „Když jsem to slyšel, říkal jsem si cože? Byla znásilněná, ale přišla ke mně, aby nahlásila facku? Kdybych to věděl, zavolal bych výjezdovou službu, měl bych práci ulehčenou,“ uvedl u soudu.

Poškozená žena vysvětlila své jednání tím, že žila ve strachu z expřítele. „Bil mě, vyhrožoval, že mi vezme děti a už je nikdy neuvidím,“ přiblížila.

U soudu vypovídala i její matka, která věděla o násilí i výhrůžkách, o znásilňování dcery se ale dozvěděla až nedávno. „Poslední dobou mi neříkala skoro nic. Bála se. Když neuspěla na policii, nevěděla jsem, jak jí pomoct. Zavolat na linku bezpečí?“ přiblížila svou bezradnost.

Ilustrační foto.
Města odpouští pronájem předzahrádek. Chtějí restauracím pomoci se udržet

Jako svědek byl přizvaný také nadřízený policisty, který Karla R. hodnotil jako schopného policistu.

Maximální trest se v případě, že soud uzná vinu obžalovaného, může pohybovat mezi rokem a pěti lety odnětí svobody. Obžaloba navrhla, že pokud policista uzná vinu, odejde s podmínkou. „Obžalovanému může být uložen podmíněný trest odnětí svobody v trvání dvou let, který bude odložen na zkušební dobu v trvání tří let,“ uvedl státní zástupce Jan Veselý. Automaticky by přišel také o zaměstnání u Policie ČR. Tuto možnost Karel R. nepřijal.

Hlavní líčení bylo odročeno na srpen, kdy dojde na čtení listinných důkazů a bude přizván další svědek.