Prvních pět milionů za porušení pravidel při zadání zakázky na stavební práce v Ústí nad Labem již kraj zaplatil, rozsudek dorazil loni v prosinci a hejtmanství s úhradou peněz neotálelo. Pokud by se zpozdilo nad povolenou časovou lhůtu, rostla by pokuta každým dne o předem určené penále. Dalších téměř 200 jej pravděpodobně čeká v dohledné budoucnosti. Kvůli pokutám ale nebude třeba seškrtávat jiné krajské výdaje, rozpočet s těmito penězi již počítá v rezervě.

„Další korekce ve výši 64 milionů korun je za rekonstrukci silnice na Lounsku. Rozhodnutí padlo již v prosinci, ale doposud nám nebylo doručeno. Počítáme, že nám dorazí během několika dní a stejně jako v předchozím případě ji okamžitě zaplatíme,“ říká krajský radní pro finance Jan Růžička (KDU-ČSL). Platební výměr byl vyměřen už v roce 2016, dalších šest let trvalo projednání před soudem, kde se kraj korekci bránil. Pokuta byla udělena kvůli losovačce při výběru zhotovitele v roce 2010, kauza se tak táhne již třináct let. Od té doby stojí v čele kraje již čtvrtý hejtman.

Problematická byla rovněž rekonstrukce silnice z Chomutova na Louny, i u této zakázky dozorové orgány zjistily pochybení a uplatnili maximální možnou korekci, tedy 25 procent. Také u této opravy vznikl problém při losovačce v roce 2010, kraj by měl vrátit 128 milionů korun. Zda tomu tak bude, zatím není jasno. Původně se mělo soudní přelíčení konat v prosinci loňského roku, ale bylo odročeno a nový termín projednání zatím kraj nemá. „Je to velmi nepříjemné, že peníze, které by měly obyvatelům sloužit v letošním roce, musíme vydat za věci, které se staly před třinácti lety,“ doplnil Jan Růžička.

Peníze. Ilustrační foto.
Nejvyšší rozpočet i investice v historii. Ústecký kraj čeká rekordní rok

Podle náměstka hejtmana Jiřího Kulhánka by tyto částky měly být poslední, které by měl kraj zaplatit v souvislosti s problematickým ROP Severozápad. „Už v předchozím volebním období se při sestavování rozpočtu myslelo na riziko vracení části dotací,“ uvedl Kulhánek. V minulosti kraji hrozilo vracení až 300 milionů, z této částky ale nakonec zaplatil doposud jen devět milionů korun. Byl tak poměrně úspěšný při soudních sporech týkajících se vratek. „V případech, o kterých se nyní bavíme, jsme tušili, že se platbám nejspíše nevyhneme a měli jsme na to zdroje připravené,“ doplnil náměstek hejtmana.

Dotace z ROP Severozápad řeší také trestní soud, státní zástupce obžaloval 27 lidí z machinací s evropskými dotacemi. Právě v rámci tohoto řízení se k procesu připojil i Ústecký kraj, který požaduje náhradu škody ve výši 130 milionů korun.